Csányi Sándor negyven nővel castingolt

2009.06.19. 18:20 Módosítva: 2009.06.19. 21:51
Marlon Brando önéletrajzi könyvével érkezett a Poligamy című film bemutatkozó sajtótájékoztatójára Csányi Sándor, aki most nem álompasit, hanem zárkózott forgatókönyvírót játszik. A színész a Kontroll és a Csak szex után újra elsőfilmben vállalt főszerepet, és a párkapcsolati vígjátékot már a forgatás előtt szívébe zárta a sajtó. A rendezést Herendi Gábor is szívesen vállalta volna, de ő most producer.

„Dögös ez a nő" - súgtak össze a férfiak, mikor meglátták az egyik szereplőt, Réti Adriennt a Poligamy című romantikus vígjáték forgatás előtti sajtótájékoztatón a flancolós budai étteremben. A szemüveges elsőfilmes rendezőt és a főszerepet játszó Csányi Sándort kész csajkoszorú fogta közre, köztük Csányi filmbeli szerelme, a Valami Amerika 2-ből ismert Tompos Kátya, de a többi színésznővel is összeboronálják őt a filmben.

A hetes buszon született

„Adott András, a főszereplő, aki filmforgatókönyveket ír, és Lilla, aki tanársegéd az ELTE-n, és öt éve élnek együtt – vezette fel a nőkben és csókjelenetekben dúskáló történetet Orosz Dénes rendező és forgatókönyvíró, akinek az alapötlet a hetes buszon ugrott be. - A kapcsolatuk már kicsit megpunnyadt, és amikor Lilla bejelenti, hogy terhes, akkor András úgy csinál, mintha nagyon örülne, miközben belül kétségbe van esve. Másnap aztán egy szexi idegen nő mellett ébred, és innentől őrületes kalandokba keveredik."

Az egyik kalandja Réti Adrienn, aki pimasz és szexi jelmeztervezőt alakít, egy másik a rendőrruhás Parti Nóra. Sorra kerül még határozott orvosként Tenki Réka, aki a legjobb harminc év alatti színésznő lett az idei POSZT-on, Bartsch Kata, aki borsófőzelékkel várja haza a pasikat, és Péterfy Bori, mint Csányi pszichológusa. Magyar szakos bölcsészlányként szerepel még a Poligamyban az Olaszországban élő Osvárt Andrea is, aki nemrég még Clive Owen mellett játszott lélegzetelállító szőkét, csak a tájékoztatóra nem tudott eljönni.

Örömet okozni

Ennyi nővel már közelítik Fenyő Iván rekordját, aki több mint kilenc csajt szédített a Kilenc és fél randiban, de ez a romantikus vígjáték a rendező ígérete szerint mindenben más lesz, mint az eddig megszokott magyar darabok.

„Örömet szeretnénk vele okozni" - mondta Orosz Dénes, aki a sajtót már a forgatás előtt megnyerte, miután eddig maga is köztük dolgozott újságíróként. Emiatt a kamerákat és a fotósokat leszámítva a sajtótájékoztató is inkább egy baráti összejövetelre emlékeztetett.

„Kilencszer felvételiztem a Színművészetire, mire felvettek forgatókönyvíró szakra. Ez szerintem rekord - mutatta be azért a film után saját magát is. - A főiskola előtt nézhetetlen amatőrfilmeket csináltam, aztán következett a Melletted című kisfilm (iiezt meg lehet nézn, ráadásul itt), ahol megtaláltam, amiről még pár évig beszélni szeretnék. Ez a férfi-női kapcsolat. A párkapcsolatiság a mi generációnk társasjátéka, próbáljuk megismerni a szabályokat, de mindig megváltoznak. A cím erre a társasjátékos vonásra utal."

Csányit imádja a kamera

Ha magyar romatikus vígjáték, akkor Csányi Sándor vagy Fenyő Iván, gondolhatnánk, de nem volt egyértelmű, hogy a főszerepet Csányi kapja. Ezt először Mészáros Bélának szánták, akinek a szívével Tompos Kátya játszik a Mellettedben. „Nagyon hosszan castingoltunk, de aztán a próbafelvételből egyértelmű volt, hogy Csányit imádja a kamera és a filmvászon - magyarázta a rendező. - Most egész más karater lesz. Egy befordult, a maga kis világában élő forgatókönyvíró, akinek nem fontos a külcsíny. Bejár egy utat, amiben lepusztul, majd felemelkedik, és közben nem fél az előnytelen oldalát megmutatni."

„Be vagyok állítva ügyeletes szívtiprónak, de ez nem egy jó pasi. Ez most egy alamuszi pali, aki alapvetően nem csajozik – erősítette ezt meg Csányi is, aki mostanában egy Marlon Brando-könnyvvel képzi magát, és élőben nem hazudtolta meg a róla élő képet. - A szereplőválogatás borzalmasan nehéz része volt az életemnek, úgy negyven nővel castingoltak. Én majdnem mindegyik jelenetben smároltam."

A Poligamyt őszinte és érzelmes filmnek szánják, de a legtöbb jelenet humoros. „Dénes azon kevés emberek közé tartozik, aki ha vicceset ír, az tényleg vicces. Ez a Négy esküvő és egy temetés-féle fanyar, önmagára reflektáló humor jellemző a filmre, ami nagyon közel áll hozzám. – mondta még a színész. - Az meg, hogy a rendező elsőfilmes, kifejezetten felpörget. Benne van, hogy most lehet megváltani a világot, és én hiszek benne, hogy ezek az energiák a filmen is érezhetőek lesznek."

Anyagi okokból csúsztak

Az energiákat a rendező már két éve ideje tartalékolja, miután a forgatás csúszott: „A halasztásnak anyagi okai voltak – ismerte el Herendi Gábor, aki meg is rendezte volna a filmet, de ezt végül Oroszra hagyta. - Végül az MMK-tól ötvenmillió forint szelektív támogatást kaptunk, koprodukciós partnerünk a TV2, és a Valami Amerika 2 nézettsége után járó támogatást is felhasználjuk hozzá. Most a piacon szűkösek a szponzori pénzek, de sikerült támogatókat is szerezni, plusz a filmtörvény adta húsz százalékos adókedvezményt is felhasználjuk. Ebből áll össze a kétszázmillió forintos költségvetés, ami szintén elég szűkös." Emiatt néhány kevésbé életbe vágó tételt ki kellett húzni a tervekből, többek között a Vidám Park megszerzéséről kellett lemondania a rendezőnek.

A harminc naposra tervezett forgatást hétfőn kezdik Csányi Sándor lakásával, ami egy soroksári úti stúdióban épül fel. Viszont Budapestnek is nagy szerepet szánnak, egy intellektuális nagyvárosnak szeretnék bemutatni, ezért a stúdión kívül a Margit-szigeten, az utcákon, kávézókban és éttermekben is forgatnak. A premiert Herendi Gábor 2009 december 10-re ígéri.