Nemi erőszakkal vádolják az Oscar-díjas zeneszerzőt

2009.06.24. 15:02
Joseph Brooks a vádak szerint tizenegy nőt szállíttatott New Yorkba azzal az ürüggyel, hogy castingot tart, de végül a nőket leitatta és lakásán megerőszakolta. Az Oscar-díjas rendező-zeneszerző tagad, ha elítélik, 25 évet is kaphat.

Erőszakos nemi közösüléssel és egyéb szexuális bűncselekményekkel vádolják Joseph Brooks Oscar-díjas amerikai rendezőt és dalszerzőt, akinek híres száma, a "You Light Up My Life" többek közt a Dumb és Dumber című vígjátékban, a Simpson-család legelső epizódjában is felcsendült.

A vádirat szerint a 71 éves rendező-dalszerző az utóbbi pár évben összesen tizenegy, 18 és 30 év közötti színésznőaspiránst szállíttatott repülőn Floridából, Kaliforniából és Oregonból New Yorkba azzal az ürüggyel, hogy egy filmszerep szövegpróbájára kell menniük, és New York-i lakásán alkoholt itatott, majd erőszakoskodni kezdett velük. Néhány nő vallomása szerint védtelenné és engedelmessé váltak, mintha randidrogot használtak volna. (A randidrog a rohypnol nevű nyugtató köznapi elnevezése.)

Brooks ügyvédje szerint hamisak a vádak, amelyek egy színésznő vallomása nyomán pattantak ki. Brooks kedden ártatlannak vallotta magát, bár beismerte, hogy az ügyet kirobbantó sznínésznővel volt egyéjszakás kalandja. A zeneszerző jelenleg óvadék ellenében szabadlábon van, azonban ha bűnösnek találják, akár 25 év börtönre is ítélhetik.

Joseph Brooks 1977-ben a "You Light Up My Life" című filmmel vált híressé, amelynek producere, rendezője és zeneszerzője volt. A film betétdaláért Oscar-díjat és Grammy-díjat is kapott.