Heath Ledger Jokere megkapta a 27. díját

2009.06.26. 12:59
A képregényadaptációk taroltak a sci-fi és fantasy filmeknek és sorozatoknak létrehozott Saturn Award díjátadón. Robert Downey Jr. lett a legjobb színész, Heath Ledger a legjobb férfi mellékszereplő, a Hellboy pedig elhozta a legjobb horror díját.

Los Angelesben 35. alkalommal adták át a legjobb sci-fi filmek és sorozatok díját, a Saturn Awardot, ami úgy néz ki, mintha a foci VB trófeájára ráhúztak volna egy aranyfrizbit. Az abszolút győztes A sötét lovag lett, öt díjjal: győzött legjobb akciófilm és speciális effekt kategóriákban, Christopher Nolan és Jonathan Nolan lettek a legjobb forgatókönyvírók, Hans Zimmernek és James Newton Howardak adták a legjobb filmzene díját, Heath Ledger Jokere megkapta a 27. díját.

Három díj Vasembernek és Benjamin Buttonnek

saturn-award

A legjobb színésznő Angelina Jolie lett az Elcserélt életekkel, a legjopbb színész pedig Robert Downey Jr. Tony Stark karakterével. A Vasember két másik díjat is elhozott, megszavazták legjobb sci-finek, Jon Favreaut pedig a legjobb rendezőnek.

Szintén három díjat kapott a Benjamin Button különös élete: legjobb női mellékszereplő (Tilda Swinton), legjobb fantasy és legjobb maszkok kategóriában. A legjobb horror a Hellboy 2. lett, a legjobb fiatal színész pedig Jaden Christopher Smith az Amikor megállt a Föld című borzalomból. A legjobb jelmez díját az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága kapta, animáció kategóriában a WALL-E nyert.

Életműdíjat is osztottak

Lance Henriksen, az Alien-filmek androidja és számos más sci-fi főszereplője Life Career Awardot vehetett át, és Spock, azaz Leonard Nimoy is életműdíjat kapott a Csillagflottában eltöltött 43 évnyi szolgálatért.

A legjobb csak dvd-n megjelenő film a Jack Brooks: Monster Slayer lett, a legszebb kétlemezes kiadás pedig szintén egy horror, A köd című Stephen King-adaptáció. Dvd-klasszikus kategóriában a Psycho nyert, a legszebb díszdoboz pedig a Coppola aláírásával ellátott Keresztapa-trilógia lett. A sorozatoknál a Battlestar Galactica tarolt, a nyertesek listája a comment:comon olvasható.