Brüno fárasztja a kritikusokat

2009.07.09. 19:41 Módosítva: 2009.07.09. 19:42
A héten az erotikáé a főszerep: Sacha Baron Cohen kurvákat idegesít, és műpénisszel támad a karateoktatójára, Matthew McConaughey meg egyszerre látja koktélruhában az összes volt nőjét.

Brüno

Sacha Baron Cohennek már csak egy karaktere maradt a Da Ali G Showból, aki még nem kapott mozifilmet, ezért 42 millió dollárból leforgatta Brüno, a meleg osztrák divatriporter 80 perces néphülyítését is. Eddig ez jött be legjobban a rajongóknak: a június 25-i amerikai premier óta 9,4 pontot kapott az IMDb-n, bár még csak öten szavaztak (a Boratra 7,6et, az Ali G-re 5,9-et adtak ugyanitt). A kritikusok kedvence viszont még mindig Borat: a Brüno 79 százalékon áll a Rottentomatoeson, a kazah riporter viszont 91-et kapott. "Borat a barátunk volt. Brüno soha nem lesz az, fárasztó és unalmas a filmje" - írja a Hollywood Reporter. A New York Magazine viszont agyondicsérte: "Cohen egy zseni. Az a fajta ritka gerillakomikus, aki a frontvonalban harcol az előítéletekkel és az álszentséggel." Sacha Baron Cohen ezúttal illemtanárok helyett katonákat és nagymellű kurvákat idegesít, műpénisszel verekszik, és O.J.-nek kereszteli el az örökbefogadott néger kisfiát. Azért az ő prosztóságának is van határa: Jacko halála után kivágta a filmből a La Toya Jacksonnal készített kamuinterjút. Ebben Brüno egy mexikói munkásokból összeállt székpótlékra ültette le a sztárt és sushival kínálta, amit egy meztelen férfi hátáról kell leennie, miközben La Toya mobiljából ki akarta írni Jacko számát. Hozzánk már így érkezik a film.

Excsajok szelleme

"A csajozós filmek és a Karácsonyi ének borzasztó házassága"-ként jellemezte a Wall Street Journal Matthew McConaughey legújabb vígjátékát. A Bajos csajok rendezője, Mark Waters tényleg Dickens-sztorit forgatott, csak a pulykát és fenyőfát hálóinges lányokkal és óriás esküvői tortával helyettesítette: a főhőst meglátogatja a rég halott, nőcsábász nagybácsi (Michael Douglas), meg a régi női is, és megmutatják, hogyan cseszte el az életét, többek között azért, mert nem jött össze a gyerekkori szerelmével (Jennifer Garner). A film a májusi premier után 15 millió dollárral nyitott, azóta már 77,7 milliónál jár. Az IMDb-n viszont csak 5,5 pontot kapott, a Rottentomatoeson pedig 28 százalékot. A New York Times kritikusa szerint "ez a romantikus vígjáték egyáltalán nem vicces és nem és romantikus", a Newsday a forgatókönyvírókat (Jon Lucast és Scott Moore-t) szidta: "Pont azt csinálták amit a főszereplő a nőkkel: felkaptak egy ötletet, használták egy kicsit, aztán gyorsan eldobták." Valószínűleg jobban jártunk volna, ha a Karácsonyi ének excsajos változatát Kevin Smith rendezi a Dogma vagy a Shop Stop 2 stílusában, Ben Affleckkel a főszerepben, de a stúdiók még 2003-ban, a Gigli anyagi bukása után kidobták az ötletét, mert nem akartak újabb vígjátékot Affleckkel.