Jean Reno Budapesten forgat

2009.07.12. 18:10
Részben Budapesten forgatják A razzia című francia filmet, amely 13 ezer zsidó 1942-es letartóztatását dolgozza fel, a főszerepet Jean Reno alakítja. A filmben hatszáz magyar statiszta, főként gyerekek szerepelnek.

Jean Reno és Mélanie Laurent főszereplésével Budapesten forgatják a La Rafle (A razzia) című francia játékfilmet, amiben hatszáz magyar statiszta, többségében gyerekek is szerepet kaptak. A XX. századi francia történelem egyik legsötétebb foltját feldolgozó filmet a producer a Berlini Filmfesztivál nyitófilmjének szánja.

Az újságíróból lett filmrendező Roselyne Bosch 80 napi forgatást igénylő filmjét a közszolgálati France 3 és a TF1 kereskedelmi televízió egyaránt támogatja. A film főszereplője Jean Reno egy zsidómentő orvost alakít, a Quentin Tarantino augusztustól látható Becstelen Brigantykjában is szereplő Mélanie Laurent pedig egy bátor ápolónőt játszik. A razzia további szerepeit Sylvie Testud, Anne Brochet, Samuel Le Bihan és Gad Elmaleh alakítják.

reno

A francia rendőrség 4500 alkalmazottja 1942. július 16-án egy nap alatt több, mint 13 ezer zsidót tartóztatott le az úgynevezett Vél' d'Hiv razzia során. Vél' d'Hiv egy kerékpáraréna volt az Eiffel-torony közelében, itt gyűjtötték össze és várakoztatták a francia hatóságok napokon át az elhurcolt embereket. Közülük több mint nyolcezren a Drancy-i táborba kerültek, ahonnan koncentrációs táborokba deportálták őket.

A razzia napjának emlékére a július 16. utáni első vasárnap a rasszista és antiszemita bűncselekmények emlékének nemzeti napja Franciaországban. Ezen a napon ismerte el 1995-ben először Jacques Chirac akkori elnök a francia állam, nevezetesen a Vichy-kormány felelősségét a franciaországi zsidók deportálásában.

A Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő francia lap helyszíni tudósítása szerint néhány nap párizsi forgatás után a stáb Budapestre költözött, ahol a kerékpárarénában és az egyik franciaországi táborban játszódó jeleneteket forgatják majd. A magyar főváros külterületén felállított díszletben 30 kilométernyi szögesdrótkerítést építettek fel, amelyet rozsdaszínű festékkel bekent gumivédelemmel láttak el, hogy a gyerekek ne sérüljenek meg a forgatáson.

A hetvenes években készült néhány olyan emlékezetes film, amelyben a franciaországi holokauszt legnagyobb letartóztatását felidézték, mint például a Klein úr Alain Delon főszereplésével. De A razzia lesz az első játékfilm, amely feldolgozza, mi is történt pontosan 1942.július 16-án Párizsban.