A 3D és a sikerfilmek vonzzák a legtöbb embert

2009.07.20. 10:54 Módosítva: 2009.07.20. 12:02
A térhatású filmek piaci részesedése folyamatosan nő, a Jégkorszak 3-at már a nézők fele 3D-ben látta. A Palace Cinemas eközben beszállna a filmforgalmazásba is.

Minden szempontból pozitívan alakul 2009 a Palace Cinemas által üzemeltetett kilenc budapesti moziban - mondta Lovász Andrea, a Palace Cinemas magyarországi hálózatának vezetője. Az első negyedév erős kezdése után április-májusban - a hirtelen jött meleg miatt visszaesett a látogatószám, de a csapadékos júniussal újra megfordult a trend, és az első félév 2008 hasonló időszakához képest 1-1,5 százalékos látogatószám-növekedést hozott.

2,1 millió ember kereste fel a Palace filmszínházait, a jegyárbevétel pedig meghaladta a kétmilliárd forintot. A nyár hátralévő felében a pozitív trend folytatódására lehet számítani, elsősorban a sikernek szánt bemutatóknak köszönhetően, hiszen a Harry Potter aktuális részeit is ezekben a hetekben mutatják be.

A digitális alapú 3D-s technikával vetített filmek piaca tavaly óta dinamikusan fejlődik, a Jégkorszak 3-at már a látogatók fele 3D-s változatban tekintette meg. A Palace Cinemas a jövőben az üzemeltetés mellett a filmforgalmazásba is be kíván szállni kisebb, független stúdiók filmjeivel, árulta még el Lovász. Magyarországra nem jutnak el az Egyesült Államokban nem kimondottan sikeres filmek és itthon folyamatosan csökken a megjelentetett filmek száma, elsősorban ez ellen szeretnének tenni, mondta a hálózatvezető.

Az első saját forgalmazású filmet, az Accidental Husbandet már augusztus végén vetítik a Palace mozikban, szeptember végén jön a District 9, novemberben pedig az Astro Boy.