A Félvér Herceg a legdurvább Potter-film

2009.07.23. 11:08
A héten csak egy filmpremier van, a Harry Potter és a Félvér Herceg, ami a kritikusok szerint az eddigi leglátványosabb és legkomorabb rész.

Harry Potter és a Félvér Herceg

Az új Potter-film horrorba illő jelenetekkel mutatja be Voldemort gyerekkorát, így maximum azért nem garantált a székbevizelés, mert a rajongók a főszereplőkkel együtt felnőttek. A Sötét Nagyúr utáni nyomozás miatt Harrynek (Daniel Radcliffe ugye) nincs ideje a tanulásra, a vizsgáit csak azért ússza meg, mert a Félvér herceg régi tankönyvéből puskázik. Mivel Pottert leköti a gonosz elleni harc, Ron (Rupert Grint) lesz az iskola sztárja: brillírozik a kviddicscsapatban, és még be is csajozik, így a nyomasztó jelenetek között röhögni is lehet.

A 250 millióból forgatott (és 155 milliós marketinggel megtámogatott) Félvér herceg 58,2 millió dolláros bevételt hozott össze már az amerikai bemutató első napján, azóta 403,9 milliós összbevételnél tart. A Rottentomatoeson 84 százalékot, az IMDb-n 7,9 pontot kapott (az előző rész, a Főnix rendje 77 százalékon és 7,4 ponton áll).

A Rolling Stone szerint "történetben és vizuális effektekben is ez a rész a legerősebb", a Houston Chronicles viszont név szerint is kiemel szereplőket: "Helena Bonham Carter sistergően gonosz, Jim Broadbent nagyon jó választás a behízelgő modorú új tanárnak, de a legjobban Tom Felton mutatja be Draco Malfoy dühét és félelmeit".

A Newsday kritikusa Csillagok háborúja példát hoz: "a Félvér Herceg a sorozat Birodalom visszavágja: sötétebb a korábbiaknál és szomorú befejezéssel készíti elő a következő részt". Néhány érdekesség: Jessie Cave-et 7000 lány közül választották ki Ron új nőjének szerepére, a fiatal Voldemortot pedig Ralph Fiennes unokaöccse, Hero-Fiennes Tiffin játssza, mert David Yates rendező szerint az összes gyerek közül ő tudott a legszomorúbban nézni.