Dán-magyar operafilm készül Budapesten

2009.07.31. 14:33
Egy elhagyatott gyárépületben berendezett bálteremben Mozart zenéjére mintegy 70 fiatal perdül táncra, miközben a címszerepet játszó Christopher Maltman dalra fakad. Javában zajlik a Juan című dán-magyar koprodukcióban készülő operafilm forgatása Budapesten.

A Don Giovanni modern feldolgozása a koppenhágai operaház igazgató-főrendezője, Kasper Bech Holten rendezi, aki Mozart klasszikusának újszerű feldolgozásával egy önmagával viaskodó, nyughatatlan, 21. századi férfi portréját akarja felfesteni - közölte a magyar koprodukciós partner, az Eurofilm.

A Juant kizárólag Budapesten forgatják: a stáb július 15. óta többek között a Nyugati pályaudvarnál, a Szabadság téren és egy XX. kerületi gyárépületben dolgozott.

Miskolczi Péter, a film magyar producere arról számolt be, hogy az augusztus 26-ig tartó forgatás során még egyebek mellett az Operaház és a Művész cukrászda lesz a 24 órába sűrített cselekmény helyszíne, egy látványos autósüldözést pedig az Andrássy úton és a Bartók Béla úton rögzítenek.

A napokban 70 statiszta közreműködésével a film egyik leglátványosabb epizódját, a báljelenetet rögzíti a nagyjából 60 tagú stáb, akik közül csaknem ötvenen magyarok. A dán rendező, látványtervező és jelmeztervező mellett a filmen Nagy András operatőr dolgozik és az egész hangstáb magyar.

A címszerepet az angol operaénekes, Christopher Maltman játssza, a főbb szerepeket szintén nemzetközileg elismert, profi énekesek alakítják. Mellettük epizódszereplőként több magyar színész is feltűnik majd a vásznon. A szoknyavadász kalandos történetét elmesélő filmet a tervek szerint 2010 tavaszán mutatják be.