Terroristafilmet mutatott be a Hamasz

2009.08.03. 14:07 Módosítva: 2009.08.03. 14:10
A terrorszervezet mozija az Izrael elleni akciókat élteti.

Filmet forgatott a Hamasz palesztin terrorszervezet. A film nagy sikert aratott a szombati bemutatón, számolt be a Reuters. A közönség külön megtapsolta azt a mondatot, amely szerint "izraeli katonákat ölni az istentisztelet jele".

Az Imad Aqel címadója az a palesztin terrorista, akit Izraelben felelősnek tartanak tizenhárom katona és telepes haláláért. Aqel 1993-ban, 22 éves korában egy gázai összecsapáson vesztette életét.

A filmet a muszlim szabályok szerint elkülönítve tekinthették meg a nők és a férfiak. A Hamasz vezetői az ellenállás filmjeként aposztrofálták a munkát.

A Hamasz Cannes-ba megy

A filmet Gáza egy azóta már kiürített izraeli településén forgatták. Az Imad Aqel bemutatja a terrorszervezet 1980-as alapítását, a főhős ciszjordániai és gázai akcióit és az oszlói békeszerződés aláírását.

A 120 ezer dolláros filmet Mahmud al-Zahar, a Hamasz egyik egykori vezetője jegyzi. A stáb négy szereplője azóta elesett izrael decemberi offenzívája során, amelyet a palesztin területről civil célpontok ellen indított rakétatámadások miatt folytattak.

A rendező, a Németországban tanult Madzsed Dzsendeja elmondta, hogy filmjét szeretné a cannes-i fesztiválon is bemutatni. A mozi egyébként a Hamasz újabb eszköze, hogy a tömegmédiában ismertethesse álláspontját és elveit. A terrorszervezetnek van tévé- és rádiócsatornája, továbbá számos újságot is kiad.