A Disney megvásárolta a Pókembert

MTI/Index
2009.09.01. 14:45
A Disney felvásárolta a Marvel Comics képregénykiadót, így hétfőtől a Pókember és a többi legendás szuperhős a filmstúdió kötelékébe tartozik.

A Disney négymilliárd dollárt (758,36 milliárd forintot) fizetett a szuperhősökért, a stúdió összesen mintegy ötezer képregényfigurára tett szert. A tranzakció révén a Pókember mellett a Vasember, az X-men karakterei, Amerika kapitány és a Fantasztikus Négyes is a Disney védnöksége alá került.

Ike Perlmutter, a Marvel vezetője szerint a Disney tökéletes hely lesz a kiadó számára, és a képregény kiadó sokat profitálhat a világot átszövő infrastruktúrából.

MarvelHeroes

A Marvel részvényesei papíronként 30 dollárt és 0,745 Disney-részvényt kapnak a megállapodás értelmében. Az felvásárlás hírére a New York-i tőzsdén a Marvel részvények árfolyama jelentősen emelkedett, a Disneyé viszont 1,34 százalékkal csökkent. Az utóbbi években - köszönhetően a nagy sikerű képregény-feldolgozásoknak - a Marvel-részvények árfolyama meredeken felfelé ívelt.

Az elmúlt évtizedben a moziipar újra felfedezte magának a képregényeket, a Marvel nevéhez fűződnek a Pókember, a Wolverine, az X-Men, a Vasember, a Hulk, a Szellemlovas, a Fantasztikus négyes vagy a Bosszúálló című filmek, amelyek közül többől folytatás is készült. Az általában 150-200 millió dolláros büdzséből készülő filmek jelentős bevételeket hoznak, a pókember első két része 770 milliót, a második részre készülő Vasember 318 milliót, a legutolsó X-Men 234-et, a Rozsomák 179-et. Jelenleg a Vasemberből, a Pókemberből és a Thorból készítenek filmet.