Összeomlás Harry Potter-film helyett

2009.09.03. 13:59
A Travolta-akciófilmre csak három hónapot kellett várnunk, hogy a magyar mozikba kerüljön, a dán vígjátékra három évet. Joaquin Phoenix utolsó filmjét, a Két szeretőt már tavaly októberben bemutatták. Régi filmek jó pontszámokkal.

Két szerető

James Gray Az éjszaka urai és A bűn állomása után megint Joaquin Phoenixszel és döntés előtti dilemmákkal dolgozott. A főszereplőt egy sikertelen szerelem és öngyilkosság után két nővel is összehozza a sors, az egyik a Vasemberrel visszatérő, dögös nőt alakító Gwyneth Paltrow, a másik pedig a civilben sokkal dögösebb, de most szerény barnát megformáló Vinessa Shaw. A dráma, hogy melyiket válassza.

A Hollywood Reporter kritikusa szerint a Két szerető régimódi love story, amiben a készítők elkerülik a melodrámai meglepetéseket. Arany Pálmára jelölték 2008-ban Cannes-ban, az IMDb-n 7,4 ponton áll tízből. Phoenix ezután jelentette be, hogy a továbbiakban inkább rappelni akar.

Hajsza a föld alatt

A New York-i metróban elkövetett túszejtéses történet alapjául Morton Freedgood regénye és az ebből Walter Matthau főszereplésével 1974-ben készült produkció szolgált. Vagyis eredeti szándék szerint nem egyszerű akciófilmről van szó, hanem tőzsdeügyleteket sejtető támadásról, bonyolultabb karakterekről. A végeredményben mégis a látvány az első, talán ezért kapott az IMDb-n közepesen jó 6,9-et.

Matthau után a meghízott Denzel Washington alakítja remekül a jó fiút: a nyomozó karakterét átírták metrós diszpécserre, aki ezúttal az FBI-osok helyett egyedül harcol. A cápa egyik főszereplője, Robert Shaw volt a Travolta által gyorsan elfeledtetett előd.

Washington Tony Scottal a Tűzben edzett férfit is nulszaldósra hozta össze, most 100 milliós büdzséből Észak-Amerikában 65,4 millió dollárt sikerült összegyűjteni, nemzetközileg ehhez 35,6 millió társult.

Kiságyúk

Claus Volter (Nikolaj Lie Kaas) 2006-ban készült vígjátékát ugyan kedvelték a dán kritikusok, de alig lett bevétele. Tonny (a Születésnapból ismert Ulrich Thomsen) gyerekeivel az új Harry Potter-filmre akarna menni, ám csak Volter új mozijára kapnak jegyet, egy művészfilmre négy másik néző társaságában. Tonny ezek után szétveri a mozit és a rendezőtől kérve kárpótlást eléri, hogy Volter új filmjénél ő legyen az egyik forgatókönyvíró és társrendező. Thomsen és Lie Kaas korábban a Testvéred feleségét drámában játszott együtt. A Kiságyúk 6,3 pont az IMDb-n. Az előzetest érdemes megnézni, bár sok poént már a magyar filmesek is ellőttek.