Engedélyt adtak Tolkien örökösei a Hobbit forgatására

2009.09.09. 12:58
A Tolkien-hagyatékot kezelő cégek azért perelték be a New Line Cinemát, mert állítólag egyetlen fillért sem kaptak a Gyűrűk Ura-filmek bevételeiből. 150 milliót akartak, de a per előtt megegyeztek, így most a Hobbitot is leforgathatják.

Rendeződött az előkészületben lévő a Hobbit című film jogi háttere, így a tervezettnek megfelelően jövőre elkezdődhet a J. R. R. Tolkien-regény forgatása.

A hollywoodi New Line filmstúdió és a Tolkien hagyaték kezelői között a Gyűrűk Ura-trilógia elszámolása után tört ki a viszály. A világszerte 2,9 milliárd dolláros bevételt hozó filmszériából ugyanis a könyv szerzői jogait kezelő alapítvány és kiadó állítólag egyetlen fillért sem kapott.

A Tolkien Trust és a HarperCollins Publishers 2008 februárjában perelte be a New Line stúdiót, és idén októberben került volna sor az ügy tárgyalására, ha kedden az érdekelt felek be nem jelentették volna, hogy megállapodásra jutottak. A megegyezés részleteit nem tárták a nyilvánosság elé.

Cristopher Tolkien, a regényíró legfiatalabb fia közleményben tudatta, hogy a stúdió immár folytathatja A hobbit forgatásának előkészületeit.

Alan Horn, a Warner Bros. elnöke örömmel nyugtázta leányvállalata, a New Line képviseletében, hogy végre maguk mögött tudhatják ezt a perpatvart, és egy jövendőbeli gyümölcsöző kapcsolat képét vázolta fel a felek között.

A Tolkien-hagyaték jogászai 150 millió dollárt követeltek a New Line-tól, amelynek produkciójában 2001 és 2003 között született meg a Peter Jackson rendezte Gyűrűk Ura-trilógia.

A Hobbitot a trilógia előzményfilmjeként forgatják le két részben. A rendezői székben ezúttal Guillermo del Toro (A Faun labirintusa) ül majd.  • Bérelnék
  • Bankszámla