Kusturica 3,3 millió forintot nyert a becsületsértési perben

2009.09.10. 15:34
Becsületsértés miatt perelt Emír Kusturica, a Macska-jaj rendezője, akit a srebrenicai mészárlás után támadt a podgoricai újság. Bosnyákként a szerbek oldalára állt.

Emír Kusturica boszniai származású szerb filmrendezőnek 12 ezer eurós kártérítést ítélt meg a montenegrói legfelsőbb bíróság az Andrej Nikoladis újságíró és a podgoricai Monitor politikai hetilap ellen évek óta folyó becsületsértési perében.

Nikoladis 2004 májusában, a Monitorban megjelent cikkében pocskondiázta a rendezőt, többek között a Milosevic-féle szerb háborús propagandagépezet kiszolgálásával vádolva őt. Kusturica még azon melegében beperelte, ám a számos fórumot megjárt, hosszadalmas eljárás után csak a héten került pont az ügy végére.

A montenegrói sajtó beszámolója szerint a balkáni köztársaság legfelsőbb bírósága 12 ezer eurós (3,3 millió forintos) kártérítés megfizetésére kötelezte az újságírót és a lapot.

A boszniai származású Kusturica nyíltan a szerb oldalra állt a Jugoszlávia széteséséhez vezető 1992-es délszláv háború kitörését követően, amiért különösen az 1995-ös "srebrenicai mészárlás" után bírálták sokan.

Kusturica nevéhez olyanfilmek kötődnek, mint A cigányok ideje, amellyel elnyerte a cannes-i Arany Pálmát, vagy a Velencében Ezüst Oroszlán-díjjal jutalmazott Macska-jaj.