Felmondott a Koltai-film gyártásvezetője

2009.09.16. 13:32
Az angol-magyar koprodukciós Koltai-film, a Magic Boys hátterében szakmai ellentétek csaptak össze. A gyártásvezető felmondott, de ez a forgatást nem akasztja meg, hiszen van már utóda.

"Életemben nem hagytam ott filmet, csak Tarr Béla Kárhozatját, mert olyan lassan készült. Most mégis erre kényszerítenek azzal, hogy kirúgták a két kulcsemberemet" - mondta a külföldi piacra is szánt, Szegeden forgatott Magic Boys című magyar-angol film főgyártásvezetője, Sarudi Gábor, aki szerint felmondása azért is külön érdekes, mert három hete már ott dolgozott utódja, Seres Péter.

A chippendale-es Koltai-filmen Sarudi eredetileg egy angol producerrel dolgozott együtt: Abi Sirokh-kal a munka előtt leosztották a szerepeket: eszerint Sarudi és emberei a helyszínválasztást (például szegedi Anna fürdő, Széchenyi tér, Tisza-part), a színészszerződtetést (Szabó Győző, Tompos Kátya, Hujber Ferenc) és -egyeztetést végezték. A közös munka szokatlan befejezéssel ért véget: "Az általunk leszervezett szegedi forgatás után a producer repülőre szállt, és megbízta Serest, közölje a stábbal vasárnap hajnalban, hogy négy embert kirúgnak" - mondta a gyártásvezető.

"Sarudi egyfajta angol-magyar ellentétet próbált gerjeszteni a forgatáson, ezzel súlyos feszültségeket okozott a produkción belül" - mondta P. Koltai Gábor producer, aki szerint csak két embert bocsátottak el szakmai indokok miatt, egy másikat figyelmeztettek, hogy gyenge a teljesítménye, Sarudi pedig az emberei eltávozása miatt felmondott. P. Koltai azt mondta, az angol félé 25 százalék a koprodukcióban, ami az angol nyelvű forgatáson közös munkát jelent. Példaként apját, Koltai Róbertet hozta fel, akit a film rendezésében olykor az angol vizuális koordinátor, Nikolai Galitzine segíti.

A producer ezzel egyúttal cáfolta is a Bors hétvégi hírét, amiben megszellőztették, az apját lecserélnék egy angol rendezőre: "Nem erről van szó, hanem egy előre megbeszélt koncepcióról: amikor az apám szerepel, a brit szakember vezeti a felvételt". Koltai Róbert szerepe a filmben egyébként epizódszerep, Seres Péter tájékoztatása szerint színészként 18 napot forgat.

"Koltaiék bedőlnek az angol félnek, pedig nagy részük pancser, sokkal lejjebb állnak az angol szakmában, mint mi a magyarban - indokolta az ellentétet Sarudi. - A brit színészválasztás nagyon jól bevált (Vinnie Jones is profi, a gátlástalan gengszterfigura pedig Michael Madsenre van kitalálva), de ezen kívül semmi nem indokolja, hogy profinak nevezzük az angol csapatot. Miért kell mindent rosszul és drágán csinálni, ha jól és olcsón is lehet?" - tette fel a kérdést.

"Két filmben is sikerrel dolgoztunk együtt Koltai Róberttel és a fiával: a Vacsorában és a Megy a gőzösben - mondta még a gyártásvezető. -
Épp ezért nem értem, hogy felejthették el hirtelen a szakmát, hogy hagyják, hogy idáig fajuljon a dolog. Én negyven éve vagyok a szakmában, szigorúbb pénzköltési gyakorlathoz szoktam, nem értek egyet az amerikai stílusú túlköltős munkamódszer magyarországi alkalmazásával. Hogy csak úgy behívjunk egy-két színészt plusznapokra, ami ugye a magyaroknál is száz-kétszázezer forintos plusz napidíj, meg hirtelen kell még 30 statiszta. Low-budget filmekhez szoktam, de ettől még maradtam is volna, ha az embereim maradhatnak. De díszpintyként nem volt kedvem nézni a pazarlást."

"Az angol szakemberek a magyarokhoz hasonlóan kiválóan, rendkívül korrekt gázsikért dolgoznak - mondta erről a producer. - A Magic Boys látványvilágához és a benne szereplő külföldi sztárokhoz képest visszafogott költségvetéssel készül, jól haladnak a felvételek, igen látványos az eddig elkészült anyag".

Egy névtelenséget kérő informátorunk kifejtette, a 130 fős stábból csak 60-ra lenne szükség, és épp nem az a pár kulcsember volt a felesleges. A producer szerint ez nem igaz: "Van egy állandó létszám, ami bizonyos nehezebb napokon (például sok statiszta, látványelemek) akár ezt a számot is eléri, de a stáb magja ennél jóval kisebb".

A film költségvetése a forgatás alatt nem nőtt, mondta még P. Koltai Gábor: "Továbbra is 600 millió forintból forgatunk, 82 milliós állami támogatással." Itthon szeptember végéig forgatnak, az angliai résszel október végén végeznek.

Az angol producerről, Abi Sirokh-ról egyébként az IMDb moziadatbázison annyi derül ki, hogy egy játékfilmet és több kisfilmet jegyez, a Sirokh Fenn Ltd. vezetője. A Magic Boys-nak a még nem beújított stáblistáján (itt maga a film is Outsiders címmel fut) egyelőre nem szerepel. P. Koltai Gábor, aki korábban könyvvizsgáló cégnél dolgozott, az IMDb szerint 2004 óta van a filmes szakmában, a Világszám! című, apja rendezte film az első produceri munkája, és a Wyvern Images Kft. vezetője. Sarudi Gábor első producerkedése az IMDb szerint a Tímár Péter-filmekhez kötődik, az 1985-ös Egészséges erotika, a 89-es Mielőtt befejezi a röptét a denevér, a 90-es Csapd le csacsi és a 95-ös Csinibaba is a neve mellett szerepel. Dolgozott még Hajdu Szabolccsal (Macerás ügyek) és az új Jancsó Miklós-filmekben.

P. Koltai Gábor: "Jelentkezzen, vállalja a nevét"

"A kutya ugat, a karaván halad. Sarudiék ezzel a lépéssel azt az íratlan szakmai szabályt szegik meg, hogy ahonnan eszünk, oda nem piszkítunk, miután már jelentős összegeket számláztak ki a produkciónak. Ezt még inkább igaz a név nélkül nyilatkozó kollegára, akinek a tevékenységét kizárólag a "gusztustalan" szóval tudom leírni. Ezúton felkérem, hogy ha van benne egy szemernyi becsület, akkor jelentkezzen, vállalja a nevét.

Sarudival valóban jól dolgoztunk a Megy a gőzösön, bár két kollegájával már ott is elégedetlen voltam. Ennek ellenére miután tiszteletben tartottam, hogy összetartás van közöttük, adtunk egy lehetőséget, hátha fejlődtek. Nem jött be, ez nem egy olyan típusú, rendkívül alacsony költségvetésű film, komoly feladatokat és szervezést igényel, Gábor képességei inkább az ilyen filmeknél bontakoznak ki. Őt magát jó szakembernek tartom, bár most nem járt el korrektül ezzel a sajtóban gerjesztett cirkusszal."