Gryllus Dorka filmjét is Oscarra nevezték

2009.09.21. 17:42 Módosítva: 2009.09.21. 17:50
A legjobb idegen nyelvű film kategóriában a magyarok Goda Kriszta Kaméleonját nevezték két hónapja a 2010-es Oscar-versenybe, most egy újabb magyar vonatkozású nevezés történt.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriában a magyarok Goda Kriszta Kaméleonját nevezték két hónapja a 2010-es Oscar-versenybe, most Bulgária nevezettje is nyilvános lett: Stephan Komandarev A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik című német-bolgár-szlovén-magyar koprodukciója, amiben Gryllus Dorka az egyik nagyobb szerepet játssza.

Gryllus Dorka kivételesen nem hal meg a 2007-ben forgatott drámában, de szexjelenete itt is van. „Persze csak ízlésesen, közszolgálati módon, a 12-es korhatárba belefértünk” – magyarázta a film magyar producere, Muhi András. A kétmillió euróból készült film főszereplője egy emlékezetkieséssel küzdő fiú (Carlo Ljubek), aki tandembiciklin utazik Németországból Bulgáriába a backgammonfüggő nagyapjával (a Kusturica-filmekből ismerős Miki Manojlovic) és megkapja barátnőnek Dorkát. A közönségbarát művészfilmet Szófiában, Varsóban, Karlovy Varyban, Berlinben és Budapesten is bemutatták. Bár kevesen szavaztak rá az IMDb-n, de 8,8 pontos átlagot ért el a 10-ből. Zürichben, Bergenben és a szófiai filmfesztiválon is díjat nyertek vele.

Románia a Certain Regard-szekcióban díjazott Politist, adj.-et nevezte, amit a Forradalmárok filmjével Magyarországon közönségtalálkozón vendégeskedő Corneliu Porumboiu rendezett. A bővülő Oscar-lista itt található.