Émelygést válthat ki a Derült égből fasírt

2009.09.24. 10:45 Módosítva: 2009.09.24. 10:49
Egy hónap késéssel mi is láthatjuk az évtized legjobb scifijét, a District 9-et. Aki lemaradt a tavalyi Titanic-győztes Vérvonalról, most pótolhat. Filmpremierek.

District 9

A macskakajafüggő űrlények Amerika helyett kivételesen a dél-afrikai Johannesburgban zuhannak le, ahol tombol az apartheidrendszer, és kalasnyikovos nigériaiak akarják ellopni a gigalézereiket. A semmiből felbukkant 3d-animátor, Neill Blomkamp mindössze 30 millió dollárból forgatta le az évtized sci-fijének kikiáltott Distric 9-et, amely augusztus óta 126 milliós bevételt termelt. A költségvetést a film producere, Peter Jackson állta, hogy Blomkamp CGI-űrlényekkel turbózhassa fel a 2005-ös rövidfilmjét, az Alive in Joburgot. A District 9 a Rottentomatoeson 90 stázalékot kapott, 8,5-es átlaggal ez a 65. legjobb film az IMDb százas toplistáján. „Egy olyan nyáron, amikor óriásrobotok és játékkatonák uralják a mozivásznat, kész főnyeremény a District 9-re beülni" - lelkendezett a Toronto Star kritikusa, a Variety pedig ezt írta: "Bár Neill Blomkamp első nagyfilmje még magán viseli Peter Jackson véres ujjlenyomatát, érdemes lesz rá odafigyelni." A District 9 forgalmazói a világ összes nagyvárosát kiplakátolták az "Idegeneknek tilos a belépés! Ha idegent lát, jelentse!" kamuhirdetésekkel, és még a nigériaiak is beszálltak a vírusmarketingbe, amikor rasszizmussal vádolták a rendezőt és cenzúrázták a filmet.

Derült égből fasírt

A 78-as regény adaptációjának főhőse, Flint egy szigeten él. Az egyhangú kajálás miatt feltalál egy masinát, amelynek köszönhetően finom ételek hullanak az égből. A Sony-animáció a múlt hétvégén a box office lista élén landolt Észak-Amerikában, minden idők harmadik legjobb szeptemberi nyitó hétvégéjét produkálva. Az imdb-n 7,3 pontja van, a Rottentomatoeson 85 százalék az átlaga. "Fasírtok, sültek, spagettik, jégkrémek, cukorkák potyognak az égből. Szerintem így néz ki a mennyország" - írta lelkesen a WaffleMovies. A Houston Chrinicle szerint viszont "erős gyomor kell ahhoz, hogy végignézzük émelygés nélkül". A Filmcritic az egyik legjobb animációs filmnek találja, ami nem Pixar. A Daily Mail szerint a Sony animációja közelébe sem ér a Pixar-művekének, de legalább jó úton haladnak.

Vérvonal

Az izlandi Baltasar Kormákur levágott fejekkel sokkoló, 3 millió dollárból összerakott minimálkrimijét tavaly már bemutatták a Titanicon, meg is nyerte a fesztivál Hullámtörő-díját. És még egy tucatot, Karlovy Varytól Franciaországig. A főszereplő egy csöves kinézetű nyomozó (Ingvar Eggert Sigurðsson), aki egy kislány üvegben ázó agya mellett vacsorázik, miközben egy eltemetett gyilkossági ügy bizonyítékait vizsgálja. És ez még csak egy átlagos jelenet az IMDb-n 7,1 pontos, a Rottentomatoeson 94 százalékos filmből. "Nagyszerű humorforrás, ha egy fiatal rendőrnek 130 idős nénihez kell becsengetnie, hogy megkérdezze, megerőszakolták-e őket harminc évvel ezelőtt" - írta tavaly kritikusunk, de ugyanígy örült a morbid poénoknak a New York Times kritikusa is: "Kormákur Izlandról festett képe erős és eleven, de az biztos, hogy a film után nem mennék oda turistaként." A film alapjául szolgáló könyv megjelent magyarul is, tetszett nekünk.

Free Rainer - A te tévéd is hazudik

Rainer - akit a németek kedvence, Moritz Bleibtreu alakít - sikeres tévéshow-producer, önmagán és gagyi műsorain kívül senki és semmi nem érdekli. Egy autóbaleset miatt megváltozik, és a nézettségi adatokat már azért manipulálná, hogy ne csak a semmitmondó műsorok kerüljenek a toplistákra. A rendező Hans Weingartnert Arany Pálmára jelölték korábban az Edukators című filmjéért. Eredetiséggel ez a film nem nagyon vádolható, de jelölték Arany Kagylóhéjra San Sebastiánban.