Zajlik a 25 millió dolláros Travolta-per

MTI/Index
2009.09.24. 14:33 Módosítva: 2009.09.24. 14:35
Szerdán állt a bahamai bíróság elé John Travolta, ahol zsarolási ügyét tárgyalják. Jett Travolta januári halála után az egyik mentős és egy volt szenátor állítólag 25 millió dollárt kért a színésztől, hogy visszatartsák a dokumentumokat, amikben lemondott a fia további kezeléséről.

Kétségbeesetten igyekezett megmenteni tizenhat éves fia életét, ezért nem olvasta el, mit íratott vele alá a helyszínre kiérkező mentős, mondta John Travolta helyi idő szerint szerdán a bahamai bíróság előtt, amely a hollywoodi színész megzsarolásával vádolt két férfi, Tarino Lightbourne mentős és Pleasant Bridgewater volt bahamai szenátor ügyét tárgyalja.

Travolta fia, Jett január 2-án hunyt el a család bahamai rezidenciáján. Halálát görcsroham okozta. A színész tanúvallomásában felidézte, hogyan próbálta meg maga is újraéleszteni a fiút a házban tartózkodó ismerős orvos segítségével, amíg 35 perc múltán kiérkezett egy mentő.

travolta450

Négyen vigyáztak rá felváltva

"Jett autista volt, öt-tíz naponként rövid epilepsziás rohamok törtek rá, ami után akár tizenkét órát is aludt - mondta a színész. - Emiatt a Bahamákon töltött közös családi vakáció alatt négy dajka vigyázott rá felváltva. Egyikük riasztotta 2-án délelőtt őt és feleségét, Kelly Prestont, hogy a gyerek rosszul van."

A színész korábban az amerikai sajtó állításaival szemben tagadta, hogy Jett autista lett volna, illetve azt állította, hogy Kawasaki-szindrómája van, aminek következtében gyengébb a szíve.

Bernard Turner bahamai ügyész korábban elhangzott vádbeszédében azt állította: Travoltát a zsarolói azzal fenyegették, hogy nyilvánosságra hozzák a dokumentumot, amelyben lemondott fia további kezeléséről. A vád szerint hallgatásukért 25 millió dollárt (4,6 milliárd forintot) követeltek.

A rendőrségnek videófelvétele van arról, hogy a zsarolók a pénzen marakodnak, állítja a TZM rendőrségi forrásokra hivatkozva. Az egyiken a mentős akad ki azon, hogy társa, Pleasant Bridgewater egy szerinte jelentéktelen összeggel is megelégedett volna. A másikon az hallható, ahogy Bridgewater a pénzt követeli. A pletykaoldal szerint bár eredetileg 25 millió dollárt kértek, végül 15 millióban állapodtak meg.

Floridába akarták vinni a fiút

Adrew Wells nyomozó, a vád tanúja kifejtette, a színész repülővel azonnal az Egyesült Államokba akarta szállítani a gyereket, nem pedig a legközelebbi bahamai kórházba. Ezért anélkül, hogy elolvasta volna, aláírta a Lightbourne által átnyújtott nyomtatványt, amelyen elutasította Jeff helybeli kezelését. Később mégis a helyi kórházba vitték a fiút, de már nem lehetett rajta segíteni.

Az üdülőhely egyik alkalmazottja elmondta, Travoltáék azért nem repültek sürgősen Floridába, mert nem tudtak rövid időn belül gépet szerezni.