Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Örizetbe vették a svájci rendőrök Roman Polanskit

2009.09.27. 13:03 Módosítva: 2009.09.27. 19:19
Az Egyesült Államokban kiskorú megrontása miatt bírósági tárgyalás vár a neves rendezőre, aki gyakorlatilag harminc évig sikeresen megúszta a felelősségre vonást. Az Oscar-díjas, lengyel származású filmrendezőt 1978-ban vádolták meg azzal, hogy törvénytelen nemi érintkezést folytatott egy kiskorúval.

Amerikai elfogatóparancs alapján Svájcban őrizetbe vették Roman Polanski filmrendezőt szombaton este, jelentették be a zürichi filmfesztivál szervezői.

A Franciaországban élő, lengyel származású színész, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró a zürichi filmfesztiválra utazott Svájcba, hogy átvegye az életművéért járó díjat vasárnap este. Az Egyesült Államok által még 1978-ban kiadott elfogatóparancs alapján megérkezésekor, a zürichi repülőtéren vették őrizetbe a 76 éves művészt.

Stefan Oberlin, a zürichi rendőrség szóvivője megerősítette a hírt, de többet azonban nem volt hajlandó mondani, arra hivatkozva, hogy a továbbiakban az igazságügyi minisztériumra tartozik az eset.

polanski

A kiadatási döntésre várva ideiglenesen őrizetbe vették a filmrendezőt, erősítette meg vasárnap Svájc igazságügy-minisztériuma. Guido Balmer, a tárca szóvivője nem árult el részleteket az őrizetbe vételről, és azt sem fedte fel, hol tartják fogva a világhírű filmrendezőt.

Arról, hogy kiadják-e vagy sem az Egyesült Államoknak, a megfelelő eljárás lefolytatása után döntenek majd. A svájci hatóságok ellenőrzik, hogy Polanski valóban kiadható-e az Egyesült Államoknak, ami néhány napba telhet. A filmrendező fellebbezést nyújthat be az őrizetbe vétel és az esetleges kiadatási határozat ellen is.

Arra a kérdésre, hogy miért pont most léptek fel ellene, miközben a világhírű rendező az utóbbi években többször is megfordult az alpesi országban anélkül, hogy bántódása esett volna, Guido Balmer azt válaszolta, hogy "most tudtuk, mikor érkezik".

Eveline Widmer-Schlumpf svájci igazságügy-miniszter később úgy nyilatkozott, hogy országának nem volt más választása, az Egyesült Államok azonban nem gyakorolt nyomást Bernre, a politika nem ártotta bele magát az ügybe.

Felháborodtak

Frédéric Mitterand francia kulturális miniszter Párizsban kiadott közleményében megdöbbenésének adott hangot Polanski őrizetbe vétele miatt, s emlékeztetett arra, hogy a művész francia állampolgár. Mitterand tudatta, hogy kapcsolatba lépett Nicolas Sarkozy francia elnökkel, aki a legszorosabban figyelemmel követi a fejleményeket és zt szeretné, ha az ügyet gyorsan rendeznék. A miniszter a legmélyebb sajnálatát hangoztatta amiatt, hogy Polanskit újabb megpróbáltatásnak tették ki, jóllehet már annyi ilyenben volt osztályrésze.

A svájci rendezők szövetsége groteszk jogi bohózatnak minősítette Polanski több mint három évtizeddel ezelőtti elfogatóparancs alapján történt őrizetbe vételét. A szervezet egyúttal "hitetetlen kulturális botrányként", illetve a svájci művészvilág arculcsapásaként értékelte a történteket.

Zűrös múlt

A lengyel származású, Franciaországban született Polanskit az amerikai hatóságok egy 13 éves lánnyal létesített szexuális kapcsolata miatt körözték.

A filmrendezőt 31 évvel ezelőtt állították bíróság elé a kiskorú Samantha Geimer-rel folytatott kapcsolat miatt. Polanskit az után tartóztatták le Los Angelesben, hogy a 13 éves lány szülei feljelentést tettek ellene a rendőrségen. A rendező vádalkut kötött, bűnösnek vallotta magát kiskorúval való törvénytelen nemi kapcsolat létesítése miatt, de azt állította, hogy a kislány szexuális téren tapasztalt volt, és beleegyezett az aktusba. Először tehát részben elismerte az ellene felhozott vádakat, ám vallomása után megszökött és elhagyta az Egyesült Államokat, mert kiderült, hogy hosszú börtönbüntetés várt volna rá. A vádat máig nem ejtették ellene, ezért Polanski azóta nem léphetett az Egyesült Államok területére.

Ügyvédje szerint bizonyíték van rá, hogy Polanski "rosszhiszemű ügyészi magatartás" áldozata volt akkor.

Egykori áldozata, Samantha Geimer még régen megbocsátott Polanskinak nyilvánosan. A kaliforniai igazságszolgáltatás azonban kevésbé könyörületes, így idén májusban ismét és végleg elutasították Polanski kérelmét a 32 évvel ezelőtti ügy lezárására. A Los Angeles-i bíróság a kérelem elutasítása mellett személyes megjelenésre utasította a filmrendezőt.

2008 elején a kaliforniai Fellebbviteli Bíróság elutasította Polanski kérését, hogy az őrizetbe vétel kockázata nélkül Los Angeles-be mehessen ügyének újratárgyalására. Polanski ekkor ismét jelezte, hogy nem tér vissza az Egyesült Államokba, így a bírósági meghallgatáson sem vesz részt.

Mivel a rendezőre az Egyesült Államokban letartóztatás várt, nem vehette át 2003-ban a "Zongorista" című filmjéért neki ítélt Oscar-díjat sem. Polanski eddig Franciaországban élt, ahonnan nem adták ki az Egyesült Államoknak.

A zürichi filmfesztivál igazgatósága "mély aggodalmának és szomorúságának" adott hangot Polanski őrizetbe vétele miatt, s úgy döntött, hogy elhalasztja a díjátadást. A Polanski-műveket felsorakoztató retrospektív vetítés azonban nem marad el, hanem a terveknek megfelelően vasárnap elkezdik.

Kiállnak érte

Frédéric Mitterand francia kulturális miniszter Párizsban kiadott közleményében megdöbbenésének adott hangot Polanski őrizetbe vétele miatt, és emlékeztetett arra, hogy a művész francia állampolgár.

Mitterand tudatta, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök a legszorosabban figyelemmel követi a fejleményeket és azt szeretné, ha az ügyet gyorsan rendeznék. A miniszter a legmélyebb sajnálatát hangoztatta amiatt, hogy Polanskit újabb megpróbáltatásnak tették ki, jóllehet már annyi ilyenben volt osztályrésze.

Több lengyel filmrendező - köztük Andrzej Wajda - és a lengyel filmművészszövetség több tisztségviselője felhívást intézett lengyel vezetőkhöz, hogy lépjenek fel Polanski érdekében. "Levelet írtunk a külügyminiszternek és az elnöknek - mondta a PAP lengyel hírügynökségnek Jacek Bromski, a filmesszövetség elnöke. "A helyzetet botrányosnak tartjuk. Ez érthetetlen túlbuzgóság" - tette hozzá.

Kaczynski elnök szintén jelezte, hogy közben akar járni az amerikai félnél. A közeljövőben valószínűleg lesz alkalom ilyen eszmecserére - tette hozzá az államfő.

Jolanta Chojecka, Lengyelország svájci konzulja kérte a svájci igazságszolgáltatást, hogy személyesen találkozhasson a rendezővel.