Kegyelmet kérnek Roman Polanskinak

2009.09.28. 09:06
Lengyelország és Franciaország közösen lép föl a Svájcban őrizetbe vett világhírű filmrendező szabadon bocsátása érdekében. Roman Polanskit egy harmincegy éves ügy miatt vették őrizetbe Svájcban.

A lengyel külügyminiszter, Radek Sikorski a PAP lengyel hírügynökségnek elmondta: Bernard Kouchner francia külügyminiszterrel megállapodtak, közös felhívást intéznek a svájci hatóságokhoz az ügyben, egyszersmind tervezik, hogy kegyelmet kérnek Polanskinak Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől.

Az Oscar-díjas filmrendező lengyel-francia kettős állampolgár. Lengyelországban nőtt fel és készítette első filmjeit, de már évtizedek óta Franciaországban él.

Zürich-Kloten börtön, ahol Roman Polanskit őrzik
Zürich-Kloten börtön, ahol Roman Polanskit őrzik

Polanskit szombat este vették őrizetbe Svájcban egy amerikai kezdeményezésű nemzetközi elfogatóparancs alapján. Polanski azért utazott az alpesi országba, hogy a zürichi filmfesztiválon vasárnap este átvegye az életműdíjat.

A nemzetközi elfogatóparancs kiadását az Egyesült Államok kezdeményezte egy 1978-as megrontási ügy miatt, amelyben Polanski bűnösnek mondta magát, de az ítélethirdetés előtt elutazott az országból. Több mint 30 éve nem járt ott, Franciaországban telepedett le. Párizsnak nincs kiadatási egyezménye Washingtonnal.

Az Egyesült Államoknak több mint egy hónapja van arra, hogy hivatalosan kérje Svájctól Polanski kiadatását.