Polanski nem egyezik bele kiadatásába

2009.09.28. 18:19
Roman Polanski visszautasította a kiadatási kérelmet, amely az Egyesült Államokból érkezett svájci őrizetbe vételét követően.

Hervé Temime, a lengyel-francia filmrendező franciaországi ügyvédje a France Info francia hírrádióban elmondta: a filmrendező teljesen megdöbbent attól, ami vele történt. Különösen azért, mert harminc éve évente többször jár az alpesi országban: hétvégi háza néhány kilométerre található a zürichi repülőtérről, ahol letartóztatták.

Az ügyvéd szerint a megdöbbenés ellenére Polanski jól van, és eltökélt abban, hogy megvédi magát. "Nagyon sokan veszik körül, egyszerűen hihetetlen támogatást kap mindenféle emberektől. Reméljük, mielőbb véget ér ez a helyzet" - hangsúlyozta Temime.

Az ügyvéd megerősítette: az azonnali - esetlegesen feltételes - szabadlábra helyezésről szóló kérelmet Polanski svájci ügyvédjétől hétfőn megkapja az illetékes hatóság, amelynek "nincsen semmilyen oka arra, hogy börtönben tartsa a filmest". Az ügyvéd szerint a védelem ezt követően azt kívánja bebizonyítani, hogy a filmrendezőre vonatkozó kiadatási kérelem illegális.

Miután eddig több mint hetven világhírű filmrendező, színész és értelmiségi írta alá azt a petíciót, amely Roman Polanski "azonnali szabadon bocsátását" követeli, és elítéli a lengyel-francia filmrendezőnek állított "rendőrségi kelepcét", Polanski közleményt adott ki, amelyben "melegen köszönetet mond mindazoknak, akik letartóztatása óta támogatásáról biztosították".