Polanski nem áll a törvények felett

2009.09.30. 17:46
Roman Polanski "nem áll sem a törvények felett, sem a törvények alatt", de érthető az a felindulás, amit "kései letartóztatása" váltott ki - összegzett szerdán a francia kormányszóvivő.

Luc Chatel szerint a francia-lengyel kettős állampolgárságú filmrendező "súlyos esete, egy kiskorú megerőszakolása miatt folyó igazságügyi eljárás arról szól, hogy a svájci és az amerikai igazságszolgáltatás végzi a munkáját".

A kormányszóvivő hozzátette: "Megértjük a felindulást, amit ez a kései, a cselekmény után több mint harminc évvel történt letartóztatás, valamint annak módszere váltott ki". A francia hatóságok dolgoznak a jogi megoldásokon, hiszen Polanski francia állampolgár. Az ügy ugyanakkor nagyon bonyolultnak tűnik, mivel négy országot, Franciaország mellett, Lengyelországot, Svájcot és az Egyesült Államokat érinti, mondta Chatel.

A kormányszóvivő óvatos nyilatkozata ellentmondást mutat a francia kormánytagok első megszólalásaival: Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter már vasárnap este megdöbbenésének adott hangot Polanski svájci őrizetbe vétele miatt, valamint tudatta, hogy kapcsolatba lépett Nicolas Sarkozy francia elnökkel, aki a legszorosabban figyelemmel kíséri a fejleményeket, és azt szeretné, ha az ügyet gyorsan rendeznék.

Az államfő azóta nem szólalt meg az ügyben, de külügyminisztere, Bernard Kouchner is elfogadhatatlannak tartotta, ami történt. A francia diplomácia vezetője egy rádióinterjúban hétfőn azt is megerősítette, hogy lengyel kollegájával együtt levelet írt Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek, és ebben az 1976 óta francia-lengyel kettős állampolgárságú rendező szabadon bocsátását kérik.

A kormánynak a rendező melletti kiállása azonban az elmúlt napokban zavart váltott ki a francia politikai elit körében. Kormánypárti képviselők "meglepőnek" és "egy kissé gyorsnak" ítélték meg a kormánytagok nyilatkozatait.

Daniel Cohn-Bendit, az Európai Parlament zöldpárti képviselője, egykori 68-as diákvezér szerint a kulturális miniszternek nem kellett volna kommentálnia a nem az ő hatáskörébe, hanem az igazságszolgáltatásra tartozó ügyet, s inkább azt kellett volna mondani: "Előbb utánanézek az esetnek". Hasonlóan nyilatkozott Bertrand Delanoe szocialista főpolgármester és Marie-George Buffet, a Francia Kommunista Párt főtitkára is. A nők és gyermekek jogait védő szervezetek pedig egyenesen elítélték a Polanski irányában a mutatott "elnéző magatartást".

Polanskit a hét végén tartóztatták le Zürichben, ahova életműdíja átvételére érkezett egy filmfesztiválra. Harminc éve az Egyesült Államokban liliomtiprás miatt indítottak ellene eljárást, de megszökött az ítélet elől, és azóta Franciaországban élt. Egyelőre bizonytalan, mikor kerülhet ki a rács mögül, kiadják-e az amerikai igazságszolgáltatásnak, és ennek függvényében mikor folytathatja a munkát.