Bruce Willis 54 évesen megsérült!

2009.10.01. 11:56
Kedvenc akciósztárunk szőke parókát hord az e heti filmpremierben, a 300 macsója meg a Grace klinika szöszi dokiját csábítgatja. Aki nem rajong Hollywoodért, bepótolhat még a mozikban két szemledíjas magyar filmet, vagy röhöghet a bazi nagy izlandi lagzin.

Hasonmás

Jonathan Mostow egy 80 milliós Bruce Willis-scifivel akart vezekelni a Terminator 3-ért, de ez anyagilag nagyobb bukás: csak 15 milliót keresett vele. A kritikusok azok, akik kevésbé szeretik: míg 6,8 ponton áll az IMDb-n, a Rottentomatoeson csak 38 százalékot kapott. Kedvenc akciósztárunk 54 évesen rutinból hozza a kiöregedett, kopasz akcióhőst, mint legutóbb a Die Hard 4-ben, csak itt terroristák helyett a robothasonmások gyilkosai után nyomoz, és ezúttal többször meg is sérül. Kiborgverziója béna szőke parókát hord, mint 10 éve a Sakál Bruce Willise, de a film nem ezért osztja meg a kritikusokat. Az Entertainment Weekly az egekbe magasztalta, mivel "jók benne a robotok, komoly filozófiai üzenete van, és 15 év után végre újra együtt van a vásznon a Bruce Willis, Ving Rhames páros" (őket kínozták meg egy bolt pincéjében a Ponyvaregényben), a Globe and Mail szerint viszont a színészek olyan rosszul játszanak, mint a robotok, és a forgatókönyvet is valami gép írhatta. Az írók egyébként a T3 és a Terminátor: Megváltás sztoriját jegyző Michael Ferris és John D. Brancato voltak, akik az egyik robotreklámos jelenetbe becsempésztek egy Terminator-koponyát is.

A csúf igazság

Will Smith után a félpucér spártaiból, Gerald Butlerből is randiguru lett, de ő szerencsésebb, mert dagi lúzerek helyett a Grace klinikás Katherine Heiglt tanítgathatja csábítási trükkökre. A Doktor szöszi rendezője, Robert Luketic 38 millió dollárból forgatott vígjátéka a júliusi premier óta 120 milliót szedett össze, pedig annyira nem is jó: az IMDb-n 6,6 pontot, a Rottentomatoeson 15 százalékot kapott. „Humortalan, bárgyú és ostoba” – írta az Entertainment Weekley a sztoriról, amit ugyanaz a páros, Karen McCullah Lutz és Kirsten Smith írt, akik a Doktor szöszit is. A Time magazin is nekik szólt be: „Judd Apatow jól meg tud írni egy R besorolású vígjátékot, ezek a nők nem.”

Családban marad

A Cirkofilm változatlan lelkesedéssel mutatja be a skandináv filmipar gyöngyszemeit. Most egy izlandi esküvői vígjáték van soron, ami akár Bazi nagy viking lagzi címen is futhatna, mert annyit ezen is lehet röhögni, mint a görögökön. Az alapkonfliktus: a vőlegény nem láthatja a menyasszonyt az esküvő előtt, ezért a két család külön busszal indul el a hegyekbe egy templomba, és hát persze, hogy eltévednek. A film 7,6 pontot kapott az IMDb-n, külföldi kritikát viszont nem találtunk róla. Pedig Valdís Óskarsdóttir nem ismeretlen Hollywoodban, vágóként begyűjtött pár díjat (többek között egy BAFTA-t az Egy makulátlan elme örök ragyogásáért), mielőtt megírta és megrendezte volna első vígjátékát.

Tréfa

A filmszemle legjobb rendezőjének választott Gárdos Péter Kosztolányi Dezső Tréfa című novellája alapján Bíró Zsuzsával remek drámát készített, ezért meghívták az A kategóriás moszkvai filmfesztiválra is. A történetben a liberális és a konzervatív pap közötti ellentét annyira összezavarja a kollégium életét, hogy a gyerekek egyre rosszabbak és vadabbak lesznek. A 70 millió forintból forgatott film az árulásról, a spicliskedésről, illetve a vezetők felelősségéről szól, persze alapvetően a jelen Magyarország a témája, hiába 1912-es a történet. Gyerekek és amatőr színészek mellett a kemény és félelmetes Lengyel Tamás alakítja a fasisztoid papot, míg a liberálisat Váta Lóránd. a filmbéli tanárok közt is volt olyan, aki a Cora hentespultja mögül ugrott be a forgatásra. A rendező a forgalmazókkal 40 ezer nézőt vár, úgyhogy tessék menni teljesíteni a vágyakat. A filmszemlén szerettük a Tréfát.

Koccanás

Török Ferenc idén bazmegelő autósokkal idézte meg a rendszerváltós piros Zsigulis időket. A különbség annyi, hogy most Spiró György írta meg helyette a sztorit. Egy forgalmas útkereszteződésben tömegkarambol történik, ami jó ürügy arra, hogy megismerjük a jellegzetes káerópai virtust, és kiröhögjük az abszolút hiteles bunkókat: a brókert, a vállalkozót, a csövest, a kurvát meg a rendőrt, akit amúgy maga Spiró alakít. Török Ferenc a Koccanásért Zsurzs Éva rendezői díjat kapott az idei Filmszemlén, tévéfilmes kategóriában.