Keressük a filmtörténet legjobb robotnőjét

2009.10.17. 16:38

Bruce Willis új scifije, a Hasonmás tele van nagymellű droidokkal, és a T3-ban meg a Sarah Connor-sorozatban is jó nő lett a Terminátorból. A tökéletes alakú bádogbigék egyidősek a szórakoztatóiparral, de többnyire ugyanolyan gonoszak, mint amilyen dögösek. Szavazzon a kedvencére!

1. Brigitte Helm (Metropolis, 1927)

Brigitte Helm egy 18 éves korában készült fotónak köszönheti a világhírt: a képet az anyja küldte el 1924-ben Fritz Langnak, hátha bekerül a lány a Die Nibelungen című kosztümös drámába. Nem került, de két évre rá dupla szerepet kapott a kultfilmmé vált Metropolisban. Brigitte Helm színiiskola nélkül is tökéletesen hozta a szőke naivát, az ördögi robothasonmást pedig olyan jól játszotta, hogy később is csupa ilyen szerepet kapott: a 28-as Daughter of Destiny-ben mesterségesen létrehozott őrült gyilkos, a Die Herrin von Atlantisban kalandorszíveket összetörő atlantiszi hercegnő volt. Sajnos az 1935-ös Bride of Frankensteint már nem vállalta, mert nem akart Amerikába költözni a forgatás idejére. Hitler hatalomra kerülése után felhagyott a filmezéssel, Svájcba szökött, ott is halt meg 1996-ban.

2. Daryl Hannah (Szárnyas fejvadász, 1982)

Daryl Hannah karrierjét szintén egy kultfilm, a 82-es Szárnyas fejvadász indította el. A mindössze 22 éves színésznő párductestű, porcelánbaba kinézetű replikánst alakított benne. Ridley Scott cyberpunk scifije a mocskos jövőbeli nagyváros álcája mögött olyan filozófiai mélységeket is megpendített, mint az életet teremtő, Istent játszó ember és az elnyomás után öntudatra ébredt, érezni akaró droidok közti ellentét és hasonlóság. Ridley Scott szerint Harrison Ford máig nem fogadta el, hogy karaktere, Rick Deckard maga is csak egy replikáns. A 48 éves Daryl Hannah jövőre az Eldorado című horrorban szerepel, újra együtt játszik a Kill Bill főszereplőivel, Michael Madsennel és a júniusban elhunyt David Carradine-nal.

3. Jeri Ryan (Star Trek: Voyager, 1995)

Jeri Ryan, azaz Hét Kilenced egyértelműen a mellei miatt került be a 95-ben startoló Star Trek: Voyagerbe. A Melrose Place-beugrások és egyéb sorozatszerepei alatt nem is hallott az Enterprise űrhajóról. A készítők a casting után kezébe nyomtak egy vaskos Star Trek-bibliát, és premier előtt levetítették neki a 96-ban mozikba került Star Trek 8-at, a Kapcsolatfelvételt, hogy képben legyen, mik azok a borgok. Hét Kilenced ugyanis borg, egy félig mechanikus, félig emberi egyedekből álló, hangyakolónia-szerű, agymosott közös tudat része, amit a Borg királynő irányít. A ma 41 éves Jeri Ryan 103 epizódban hordta a Csillagflotta passzos egyenruháját. Egy interjúban elárulta, a jelmezt 20 percig tartott levenni, ezért a forgatások alatt nem ivott semmit, nehogy mindig soron kívül rá várjanak.

4. Elizabeth Hurley (Austin Powers 2, 1999)

A filmek robotnői vagy kurvák, vagy a gonoszok eszközei a jók legyőzéséhez. Esetleg mindkettő, mint az Austin Powers-filmek fembotjai, akik a mellükből kiugró géppuskával akarják lekaszálni Őfelsége legszőrösebb szuperkémjét, Mike Myerst. Bár a Baywatch-lány Cindy Margolis és Britney is volt gyilkos android a trilógiában, a kedvencünk Mrs. Powers, azaz Elizabeth Hurley, akit ezzel a trükkel írtak ki a sorozatból, hiszen James Bond óta tudjuk, hogy egy igazi angol titkosügynök sosem házasodik meg. A Hugh Grant exeként befutott színésznő 44 évesen, egy szüléssel a háta mögött ritkábban meztelenkedik, most a The Wild Bunch című animációs film egyik szereplőjének kölcsönzi a hangját.

5. Ashley Scott (Mesterséges értelem, 2001)

Ashley Scott, a modellből lett színésznő 2001-ben kapta meg első szerepét: egy Gigolo Jane nevű robotkurvát alakított a Mesterséges értelemben, a 99-ben elhunyt Stanley Kubrick utolsó filmjében, amit végül Spielberg forgatott le. A lila hajú, lakkszerkós színésznő ragyogóan hozta az eldobható szextárgyat. Kubrick borongós jövőképében ugyanis, ha már nincs szükség a tökéletes alakú és arcú robotokra, minden következmény nélkül a nyakukba lehet varrni egy gyilkosságot, vagy bármikor begyűjthetőek egy robottrancsírozó cirkuszi show-hoz (mint a Jude Law alakította Gigolo Joe). Ashley Scott a 2005-ös A tenger vadjaiban csak a melleit mutatta meg, a Jericho című posztnukleáris scifi-sorozatban viszont már a színészi képességeit is. Jelenleg nem bombázzák szerepajánlatokkal, pedig 32 évesen szebb, mint valaha, és tavaly a férjétől is elvált.

6. Kristanna Loken (Terminátor 3, 2003)

Eredetileg Vin Diesel vagy Shaquille O'Neal lett volna a Terminátor 3 gonosz kiborgja, de Tedi Sarafian bedobta a női Halálosztó ötletét. A Terminátrix szerepére Famke Janssen, Peta Wilson, Jeri Ryan, Lucia Rijker és egy Chyna nevű pankrátornő is esélyes volt (magyar hírek szerint Dobó Kata is), végül a Mortal Kombat tévésorozat norvég bombázója, Kristanna Loken kapta meg.  A castingon csak hidegen kellett néznie és székre állnia, később színészleckéket, beszédtechnika-órákat és 7,5 kilós hízókúrát vett. De hiába meztelenkedett és lövöldözött, a Terminátor 3 után nem jött össze a nagy hollywoodi áttörés. Filmszerepet csak a gagyigyáros Uwe Bolltól kapott, és nálunk forgatta a Painkiller Jane sorozatot, amit 22 rész után elkaszáltak. A 30 éves színésznőt legközelebb ismét Uwe Boll-filmben, a Darfurban láthatjuk.

7.Tricia Helfer (Battlestar Galactica, 2004)

Ha gonosz robotnők, akkor a Battlestar Galactica [41] szőke cylonja, Tricia Helfer [42] sem maradhat ki, aki általában a felfegyverzett kenyérpirítók élén menetel, szabadidejében pedig világító gerinccel szexel. Ki az, aki egy ilyen koktélruhás szösziért nem árulná el az emberiség maradékát? Tricia Helfer szintén egy a modellből lett színésznők közül, szerencsére már a Battlestar Galactica minisorozat idején belejött a filmkészítésbe: Edward James Olmostól kapta kölcsön dvd-n a Szárnyas fejvadászt, hogy Number Six karakterét Daryl Hannah replikánsa alapján játssza el. Ez olyan jól sikerült, hogy 2006-ban Leo-díjat kapott érte. Tricia Helfer-rajongók idén egy Battlestar Galactica tévéfilmben, 2010-ben pedig a Human Target [44] című új sorozatban láthatják a 35 éves bombázót.

8. Summer Glau (Sarah Connor Chronicles, 2008)

Josh Friedman forgatókönyvíró ragaszkodott hozzá, hogy a Sarah Connor Chronicles női Terminátorát a 27 éves Summer Glau játssza, mivel a babaarcú, balett-táncos színésznő már a Firefly sorozatot is látványosan végigverekedte. A jó oldalon harcoló női Terminátort John Connor küldi vissza, hogy megóvja saját tinédzser énjét, de Cameron néha mégis megtámadja (a kiborg a Terminátor atyjáról, James Cameronról kapta a nevét). Bár Summer Glau két Saturn Awardot is besöpört a két tévésorozattal és a Dollhouse-ba is bekerült, jelenleg egyáltalán nem halmozzák el új szerepekkel.

9. Isabel Lucas (Transformers 2, 2008)

Megan Fox nem villantott bugyit a Transformers 2-ben, Isabel Lucas viszont igen, mégsem került fel egyetlen férfimagazin "minden idők legjobb női" toplistájára sem, bár a Marie Claire foglalkozott vele, ahogy most mi is tesszük. A 24 éves színésznő Michael Bay óriásrobotos filmjében egy Színlelő, egy főiskolás lány alakjába bújt gonosz Álca, aki csak azért akar dugni a lökött főszereplővel, hogy megölhesse. Isabel Lucasnak ez volt az első filmszerepe. Korábban csak egy ausztrál tévésorozatban játszott, legközelebb egy Patrick Swayze-film remake-jében, a Red Dawnban láthatjuk.