Kispórolták az akciót a Miklauzic-filmből

2009.10.17. 13:19
Egy elhagyatott, dobozokkal teli lerobbant gyárépületben forgatják már 17 napja Miklauzic Bence új filmjét, A zöld sárkány gyermekeit. Egy kínai ebéd után néztük meg a pesterzsébeti papírgyár raktárában a munkálatokat, ahol a producer megosztotta velünk, milyen módszerekkel spórol.

"Ha a dobozokon nem is, a film egész megközelítésén látszik a spórolás - magyarázta Berger József producer a szokatlan környezetet. - Többször át lett írva a forgatókönyv, és ugyanabból a gondolatból egy másik történet lett, olyan, ami egy helyszínen játszódik, hogy ne kelljen utaztatni, költöztetni a stábot, ne kelljen sok területfoglalást fizetni". A 350 millió helyett 160 millióból készült filmterv az évek alatt látványos akcióból lett érzelmesebb kamaradráma.

"Ez az ezernyi kartondoboz viszont nem a spórolás miatt magasodik körülöttünk - folytatta a producer. - Sőt ezzel az árudömpinget, a kavalkádot mutatjuk. Szponzorok adták, forgatás után egy részüket vissza is kell adni. A történethez kell: ezekben raktározzuk a kínai piacos cuccokat." A sztori szerint a gyárépületet kell Rátóti Zoltánnak, mint pánikbeteg ingatlanügynöknek eladnia, a kínai partnere, Wu pedig a kínai piacos kacatokra vigyáz ugyanott egy tartozás fejében. Így töltenek együtt sok időt.

Utána egy kinti jelenetet láthattunk vacogva a forgatásból: a kínainak focizni kéne tanítania Rátótit, persze hamar kiderül a focitudás alapján, hogy a valóságban épp fordítva lehetne. A rendezőt munka közben így fociedzőként látjuk, hiába. Wu harmadszor is spiccel rúgja mellé.

Visszaszivárgunk a gyárépületbe. "Ebben a hideg gyárban dolgozunk, aminek a bérlete harmadannyiba kerül, mint a stúdióké - árulja el faggatózásunkra Berger. - Alacsony a stáb létszáma is: eredetileg 70-80 fős stábbal számoltunk, de 40-50 fős lett. A színészek gázsija is nyomott, mindennap dolgoznak, mégsem kapnak sztárgázsit, de ebben is mindenki nagyon partner volt. Évek óta szeretnénk ezt a filmet megcsinálni, és a válság, illetve a kínai partner kiszállása miatt nyomott költségvetésből próbáljuk megteremteni."

Rátótit is sikerül elcsípnünk a forgatási szünetben, elmondja, hogy a film minden változatának örült, de legjobban a mostaninak: "kivesztek az amerikai filmekre utaló részek, de nem fáj a szívem a látványos akciókért, most két ember személyes párbajára koncentrál". Partnere Yu Debin pedig "nagyszerű ember, ideális partner". 22 éve él Magyarországon, egy korai-kínai étterem tulajdonosa, miután a marhahúsos algalevestől a paprikás káposztasalátáig ő szolgáltatta a sajtóebédet, az újságírók is kollektíven nagyszerű embernek kiáltották ki. Egyébként újsághirdetés alapján jelentkezett a szerepre.

Sajnálod, hogy Kínában mégsem forgattok?, kérdem még Rátótit. "Én amúgy sem mentem volna, de ha ez a kérdés, sajnálom a többieket, hogy nem mennek" - mosolygott. "Nem tudom, ennél lehet-e többet álmodni, nincs nélkülem jelenet" - határozta meg az abszolút főszerep fogalmát. Egyébként ínséges idők járnak, ha megkínálnák másik filmes szereppel, mindenevőként bármit elvállalna.

"A tetőudvar, lépcsőház, gazdag keretet ad, de ez nem jelentene semmit, ha nem ilyen arcok töltenék meg - hangsúlyozta Miklauzic, aki első nagyjátékfilmje, az Ébrenjárók 2003-as bemutatója óta színészre
összpontosító reklámfilmeket (Raiffeisen, Soproni Ászok) és tévéfilmeket
csinált. "Most már előre tudom, hol kell elvágni a jeleneteket, az íve
nem a vágóasztalon dől el utólag" - jellemezte a rendezői fejlődését.

A film nagy részét a romos épületében forgatják, de vesznek majd fel jeleneteket a Havanna-lakótelepen és egy napot az üzemcsarnokos kínai piacon is. Ez utóbbi nem került sokba, viszont bonyolult volt: több különféle nemzetiségű tulajdonossal kellett leegyeztetni.

A Mozgókép Közalapítványtól a szokásos rendszerben kapják a 90 milliót, a pénzt előfinanszírozza egy kereskedelmi bank, a kamatot az MMK vállalja magára, derül még ki. Ha beszállnak német vagy lengyel koprodukciós partnerek, akkor máshogy fejezik be, mármint ami az utómunkát illeti. A forgatást október 28-án fejezik be, árulták még el és búcsúzásképpen szakét kaptunk a gyár mellé telepített irodában.