Polanski kérelmét megint elutasították

2009.10.20. 13:33
Hiába szeretné elérni, hogy óvadék ellenében szabadon engedjék, a rendezőnek a svájci legfelsőbb bíróság sem engedett.

A svájci igazságügyi minisztérium két héttel ezelőtti döntése után kedden az ország legfelsőbb büntetőbírósága is elutasította, hogy Roman Polanskit óvadék ellenében szabadon engedjék.

A bíróság szerint nagy a veszélye annak, hogy a rendező elszökne. A döntés ellen Polanski fellebbezhet. Arról, hogy Svájc kiadja-e az Egyesült Államoknak, később döntenek.

Polanskit múlt vasárnap kórházba vitték. Ügyvédje, Herve Temime nem részletezte, pontosan mi baja volt a rendezőnek. Hétfőn kiderült, hogy nem kell műteni, ezért hamarosan visszaviszik a börtönbe.

A rendezőit szeptember 26-án vették őrizetbe Zürichben, amikor életműdíjának átvételére a városba érkezett. A filmrendező kiadatását Los Angeles-i ügyészek kérték.

A rendező ellen 1978-ban indítottak eljárást az Egyesült Államokban, miután Los Angelesben szexuális kapcsolatot létesített egy 13 éves lánnyal. A nemi erőszakkal vádolt filmes bűnösnek vallotta magát megrontás vádjában, de vallomása után elhagyta az Egyesült Államokat, és azóta sem lépett az ország területére.