A Puskás a legjobb dokufilm az IMDb-n

2009.11.05. 14:02
Almási Tamás Puskás Hungary című filmje áll 8,7 ponttal az IMDb dokumentumfilmes listájának az élén. Egyelőre nem sokan szavaztak rá, de átlaga mindenképp figyelemre méltó.

A nemzetközi filmadatbázis első tíz dokumentumfilmese közül a márcusban bemutatott magyar Puskás-filmen kívül egyet vetítettek Magyarországon: a 2005-ös Bob Dylan-dossziét. Illetve beharangozták még nálunk az Iron Maiden: Flight 666-ot is.

A Puskás Hungaryre valószínűleg a hétvégén véget ért valladolidi fesztivál miatt érkeztek a szavazatok, amelynek elnyerte a fődíját. A zsűri ezt írta indoklásként: "A nemzetközileg ismert és népszerű futballlegenda élettörténetén keresztül árnyaltan mutatja be a XX. századi magyar és európai történelmet. Értékét növeli az archív anyagok és szereplők vallomásainak érzékletes és hatásos feldolgozása."

Az életrajzi filmben olyan sztárok is beszélnek Puskásról, mint Pelé, Michel Platini, Franz Beckenbauer, Alfredó di Stefano és Raymond Kopa.

Almási Tamás a legismertebb magyar dokumentumfilmes, ötször kapta meg a fődíjat a filmszemle nem fikciós kategóriájában, legutóbb Az út vége című munkájáért. Az ezt megelőző Sejtjeinket Magyarországról Oscar-díjra is neveztek.

Interjú a rendezővel a Puskás-filmről itt, a kritika itt olvasható, szavazni pedig itt lehet.