Helen Mirren Szabó Magda házvezetőnője

2009.11.05. 17:21
2006 óta dolgoznak Az ajtó című Szabó Magda-regény filmváltozatának előkészítésén, aminek a forgatását jövő év elején kezdenék Magyarországon. Szabó István, a Mephisto Oscar-díjas rendezője tavaly százmillió forint támogatást is kapott hozzá.

Az Oscar-díjas Helen Mirren vállalta a főszerepet Szabó István következő filmjében, ami Szabó Magda Az ajtó című regényének feldolgozása, írja a Screen Daily. A szintén Oscar-díjas magyar rendező régóta készül a 20. század jórészét átölelő történet megfilmesítésére, ami az írónő és házvezetőnője, Emerenc kapcsolatáról szól.

A hatvannégy éves Mirren a házvezetőnőt alakítja, de arról, hogy Szabó Magdát ki személyesíti meg, nincs hír. Az angol színésznő a hazai mozikban utoljára A dolgok állása című thrillerben tűnt fel, és 2006-ban kapott Oscart A királynő című filmért, amiben II. Erzsébetet alakította. Korábban jelölték a díjra a Gosford Parkért és a György király című 94-es angol drámáért.

Helen Mirren
Helen Mirren

Itthon kezdik a forgatást

A két éve elhunyt Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regényét harminchat nyelvre fordítottek le, a forgatókönyvet Szabó István Vészits Andreával közösen írta meg belőle. A rendező előző filmjéhez is ketten dolgozták át Móricz Zsigmond Rokonok című könyvét.

A forgatás jövő év elején kezdődik Magyarországon, de később Lipcsében és Kölnben is vesznek fel jeleneteket. A 800 millió forint körüli költségvetéshez tavaly 100 millió forint támogatást ítélt meg a Magyar Mozgókép Közalapítvány. Az ajtó a magyar producere Hábermann Jenő, akinek a nevéhez a Mansfeld és a Hídember is fűződik. FilmArt nevű produkciós cége 2006 óta foglalkozik a film előkészítésével.

"Boldogok vagyunk, hogy részt vehetünk ennek az egyedi és lebilincselő történetnek a megfilmesítésében, amin a világ egyik legelismertebb rendezője dolgozik" - nyilatkozta a Screen Dailynek az amerikai executive producer, aki a novemberi Amerikai Filmvásáron próbál forgalmazókat találni Az ajtóhoz.