Jim Carreyvel gyúrnak a karácsonyra

2009.11.05. 12:53
Jim Carrey már novemberben karácsonyozik, a Vasember rendezője Tahitiről küldi filmjét a magyar mozikba szeretettel. Aki a filmszemlén lemaradt az 1-ről és a Szobafogságról (akkor Pinprick), most pótolhat.

Páros mellékhatás

Vince Vaughn és a Vasember rendezője, Jon Favreau írtak maguknak egy vígjátékot, amiben elugranak a nőikkel Tahiti szigetére párkapcsolati terápia ürügyén. A feleségjelölteket olyan veterán sorozatszereplők alakítják, mint a negyvenes Kristin Davis a Szex és New Yorkból és a 20-as Kristen Bell a Veronica Marsból. A bikinis masszőrökkel és agresszív cápákkal zsúfolt nyaralást az első filmes Peter Billingsley rendezte 70 millió dollárból, és az októberi bemutató óta 109,5 milliót kaszált. A végeredmény a nézőknek valamennyire bejön (IMDb: 5,6 pont), a kritikusoknak egyáltalán nem (Rottentomatoes: 11 százalék). "Házasságreformáló vígjáték, tűrhető szereplőgárdával, néhány jó ötlettel, és egy rendezővel, aki semmit sem tudott ezekkel kezdeni" - írja a Houston Chronicle, de a Variety is fanyalog: "A stáb több hétig forgatott Bora Borán luxuskörülmények között, de a néző csak egy felejthető vígjátékot kapott."

Szélhámos fivérek

Rian Johnson, aki 7 díjat nyert a Brick című misztikus krimijével, idén Oscar-díjas színészekkel forgatott szélhámosfilmet. Adrian Brody és Mark Rufallo kölyökkoruk óta abból élnek, hogy átverik a dúsgazdag örökösnőket. Rachel Weisszel mégsem boldogulnak olyan könnyen, mint szeretnének, pedig egy piromániás japán gésa (a majdnem Oscar-díjas Rinko Kikuchi) és a Hagrid-jelmez nélkül már felismerhetetlen Robbie Coltrane is besegít a tervbe. A Szélhámos fivérek csak 4,5 millió dollárt szedett össze május óta. pedig az IMDb-n 7,1 pontot, a Rottentomatoeson 62 százalékot kapott. "Rachel Weisz alakítása a legjobb a filmben, a karaktere kellemesen ütődött" - írja a Los Angeles Times, az Ain't It Coolnak viszont a japán színésznő volt a kedvence: "Rinko Kikuchi hihetetlenül szexi".

1

Feltámadt a magyar scifi, ami igazából soha nem is létezett. Pater Sparrow 208 millió forintból vitte filmre Stanislaw Lem Az emberiség egy perce című novelláját, ami a szemlén elhozta az operatőri, a látványtervezői és a produceri díjat, valamint a vágásért járó Aranyollót is. Kritikusunk azt írta: az utóbbi évek első filmje ez, amit jó nézni. A szereplőkkel is elégedett volt: Mácsai Pál csak néha színpadias, Czukor Balázs a legfélelmetesebb zombi, Kerekes Vica tehetséges, Haumann Máté vicces, Krzysztof Rogacewicz meg erős párja Mucsinak.

Szobafogság

Egy 16 éves középiskolás lány (Laura Greenwood, akit egy londoni casting cég ajánlott a rendezőnek) egy meztelen, harmincas bunkót (Nagy Ervin) rejteget otthon a szekrényben, aki később az anyát (Rachael Blake) is becserkészi. Ezzel az alapfelállással indít Daniel Young 121 millió forintból forgatott, fojtottan erotikus thrillere, amit egy svájci stúdió és az RTL Klub is támogatott. A Szobafogság az idei filmszemlén még Pinprick (azaz: tűszúrás) címmel futott, de Herendi Gábor producer az országos premierre már egy könnyebben érthető magyar címet akart. A készítők 80 ezres nézőszámot várnak, és folyamatosan futtatják a filmet a külföldi fesztiválokon, például Vancouverben, Lagówban és Kairóban. Major Csaba hangmérnök a szemlén Aranymikrofont kapott a Szobafogságért, bár díja egyúttal a Mázlinak és a Valami Amerika 2-nek is szólt.

Karácsonyi ének

Robert Zemeckis a Beowulf után megint egy klasszikus, de kevésbé véres 3d-mesét forgatott élő szereplőkkel, akikre utólag aggattak XIX. századi ruhát. A film érdekessége, hogy Jim Carrey játssza benne a fiatal és az öreg Ebenezer Scrooge mellett a három karácsonyi szellemet is. Karácsonyi filmet novemberben bemutatni hülye ötlet, de a Disney az ünnepekre A hercegnő és a békát tartogatja. A Karácsonyi ének világpremierje pénteken lesz, így bevételi adatokat nem tudunk. Az IMDb-n 7 pontot kapott, a Rottentomatoeson 65 százalékon áll. "A Karácsonyi ének lélegzetelállítóan mutatja be, mire képes a számítógépes grafika és a 3D-technológia, de érzelmileg fagyosabb, mint Marley leláncolt szelleme" - írja a Hollywood Reporter. Az Entertainment Weekly kritikusa viszont jobban elérzékenyült: "A Disney új animációja lenyűgöző, legalább olyan megindító, mint a régi, fekete-fehér családi filmjei".

A legbátrabb város

A főszereplők a balassagyarmati civilek és a háború után az Ipolynál állomásozó katonák, akik 1919. január 29-én együtt kergették vissza a cseh légiót a folyó túloldalára. Az MTV Éjjeli menedékéből az Echo Tv-re száműzött megmondóember, Matúz Gábor Igazságot Magyarországnak című filmje után forgatott az 1919-es csehszlovák invázióról dokumentumfilmet, a Discoveryn divatos élő szereplős előadással. A filmet eddig csak a balassagyarmati mozik játszották, most megérkezett az Urániába is.