Nők menthetik meg a pornógyártást

2009.11.09. 09:38
Az online elérhető felnőtt tartalmak válságba vitték a pornófilm-gyártást, de egy berlini feminista szerint a nőknek gyárott filmek új fellendülést hozhatnak. A Berlinben rendezett pornófilmfesztiválon a női rendezők is felszólaltak.

d-480-1500

"Attól, hogy nők készítik nőknek, egy pornófilm még nem válik unalmassá!" - jelentette ki a német Laura Méritt, aki szerint a kalózfelvételek és az interneten megjelenő amatőr videók miatt válságba került pornófilmgyártás jövőjét a nők tartják a kezükben. A nők óriási piacot kínálnak a szexipar számára, tette hozzá, jól mutatja ezt a szexuális játékszerek, vibrátorok és más hasonló örömszerzők sikere.

Méritt eredetileg nyelvész, jelenleg egy szexshop tulajdonosa, és ő hozta létre a feminista pornófilmek jutalmazására szolgáló első európai díjat. Nemrég több rendezőnőt is kitüntettek az osztriga formájú trófeával, ami a női erotikát jelképezi. A berlini feminista a férfiak által férfiaknak készített pornófilmeket a nők érzékenységét szem előtt tartó változatokkal szeretné felváltani oly módon, hogy az alkotásokat külön jelzéssel látná el. Erre a PorYes logót javasolja.

A PorYes film "a női gyönyörre helyezné a hangsúlyt, kerülné a teljesítményversenyt, lemondana a nyögések sztereotip bekeveréséről, és nem mindig a férfiak élvezetét mutatná be”. Ezen túlmenően „tisztességes munkafeltételeket biztosítanának a nőknek”, nők lennének a kamera mögött, és a védett lenne a szexuális aktus.

Anna Span brit pornórendezőnő forgatás előtt például ellenőrzi, hogy színésznői rendelkeznek-e útlevéllel, vagyis hogy papírjaikat nem kobozta el futtató. A francia Ovidie, aki pornószínésznőből lett rendező, az 1970-es évek filmjeit tekinti példaképnek, mert ezekben ritkábban látni műmelleket és átszabott testeket. A rendezőnő a berlini pornófilmfesztivál keretében megrendezett fórumon a közönség tapsvihara közepette jelentette ki: „büszke vagyok arra, hogy pornót csinálhatok”.

Az idén negyedszer megrendezett berlini fesztiválon bemutatott filmeknek csaknem a felét nők rendezték. Jürgen Grüning, a fesztivál szervezője szerint „tévhit, hogy a nők nem tudják elfogadni a nyers szexjeleneteket tartalmazó filmeket”.

Egyes rendezőnők szerint számukra éppenséggel esélyt nyújt az, hogy az interneten ingyenesen rendelkezésre álló amatőr pornóvideók miatt válságba jutott a hagyományos ipar. „Arra van szükség, hogy a nők maguk is vásároljanak pornófilmeket, ez lehetővé fogja tenni az iparág belülről történő átalakítását” - érvel Anna Span.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport