Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nők menthetik meg a pornógyártást

2009.11.09. 09:38
Az online elérhető felnőtt tartalmak válságba vitték a pornófilm-gyártást, de egy berlini feminista szerint a nőknek gyárott filmek új fellendülést hozhatnak. A Berlinben rendezett pornófilmfesztiválon a női rendezők is felszólaltak.

d-480-1500

"Attól, hogy nők készítik nőknek, egy pornófilm még nem válik unalmassá!" - jelentette ki a német Laura Méritt, aki szerint a kalózfelvételek és az interneten megjelenő amatőr videók miatt válságba került pornófilmgyártás jövőjét a nők tartják a kezükben. A nők óriási piacot kínálnak a szexipar számára, tette hozzá, jól mutatja ezt a szexuális játékszerek, vibrátorok és más hasonló örömszerzők sikere.

Méritt eredetileg nyelvész, jelenleg egy szexshop tulajdonosa, és ő hozta létre a feminista pornófilmek jutalmazására szolgáló első európai díjat. Nemrég több rendezőnőt is kitüntettek az osztriga formájú trófeával, ami a női erotikát jelképezi. A berlini feminista a férfiak által férfiaknak készített pornófilmeket a nők érzékenységét szem előtt tartó változatokkal szeretné felváltani oly módon, hogy az alkotásokat külön jelzéssel látná el. Erre a PorYes logót javasolja.

A PorYes film "a női gyönyörre helyezné a hangsúlyt, kerülné a teljesítményversenyt, lemondana a nyögések sztereotip bekeveréséről, és nem mindig a férfiak élvezetét mutatná be”. Ezen túlmenően „tisztességes munkafeltételeket biztosítanának a nőknek”, nők lennének a kamera mögött, és a védett lenne a szexuális aktus.

Anna Span brit pornórendezőnő forgatás előtt például ellenőrzi, hogy színésznői rendelkeznek-e útlevéllel, vagyis hogy papírjaikat nem kobozta el futtató. A francia Ovidie, aki pornószínésznőből lett rendező, az 1970-es évek filmjeit tekinti példaképnek, mert ezekben ritkábban látni műmelleket és átszabott testeket. A rendezőnő a berlini pornófilmfesztivál keretében megrendezett fórumon a közönség tapsvihara közepette jelentette ki: „büszke vagyok arra, hogy pornót csinálhatok”.

Az idén negyedszer megrendezett berlini fesztiválon bemutatott filmeknek csaknem a felét nők rendezték. Jürgen Grüning, a fesztivál szervezője szerint „tévhit, hogy a nők nem tudják elfogadni a nyers szexjeleneteket tartalmazó filmeket”.

Egyes rendezőnők szerint számukra éppenséggel esélyt nyújt az, hogy az interneten ingyenesen rendelkezésre álló amatőr pornóvideók miatt válságba jutott a hagyományos ipar. „Arra van szükség, hogy a nők maguk is vásároljanak pornófilmeket, ez lehetővé fogja tenni az iparág belülről történő átalakítását” - érvel Anna Span.