A nézők megbocsátottak Dobó Katának

2009.11.13. 08:31
A legjobb rossz közönségfilm olvasóink szerint Herendi Gábor történelmi klipje. A Szuperbojz szétverte a negatív toplistán Labancz Lillát, és a Kis Vuknak sem volt esélye. Önök szavaztak, mi eredményt hirdetünk.

A Szuperbojz premierje apropójából egy hete közzétettük az általunk legrosszabbnak tartott közönségfilmek 10-es listáját, azokét a filmekét, amelyeket minimum 20 kópián forgalmaztak, és nekünk nem tetszettek.

Hiába tűnt első gondolatra igazságosnak, hogy csak Kabay Barna és Gyöngyössy Bence remake-életművéből töltsük fel a cikket, végső koncepciónk szerint egy rendezőtől csak egy filmet tettünk fel, így kerültek mások is a listára. Míg Kabay Barna mindent vitt, nagy meglepetésünkre Gyöngyössy 2006-os filmjének (Egy bolond százat csinál) meg kellett elégednie a 6. hellyel. A nézők idővel mindent megbocsátanak?

Itt a teljes lista

1. Kabay Barna: Szuperbojz (2009) - 2,17
2. Gát György: Kis Vuk (2008) - 2,29
3. N. Forgách Gábor: Álom.net (2009) - 2,35
4. Ragályi Elemér: Csudafilm (2005) - 3,10
5. Timár Péter: Le a fejjel! (2005) - 3,14
6. Gyöngyössy Bence: Egy bolond százat csinál (2006) - 3,36
7. Sas Tamás: Apám beájulna (2003) - 3,47
8. Horváth Csaba: Európa expressz (1998) - 3,70
9. Ternovszky Béla: Macskafogó 2 (2008) - 4,48
10. Herendi Gábor: Magyar vándor (2004) - 4,89

A legrosszabbak

Első lett tehát, vagyis a legrosszabb az alig két hete bemutatott Szuperbojz. A megint alkeszt alakító Bajor Imrével, 60 milliós állami támogatással és zagyva történettel operáló mozit 3 ezren látták eddig Budapesten (országos adatot nem ad ki a forgalmazó Cinemastar), olvasóink közül mégis 11 ezren gondolták úgy, hogy a Kabay-darab a magyar közönségfilm mélypontja. Működik a szájhagyomány, mondhatnánk, bár biztos nem ilyen formában reménykednek benne a filmesek a bemutatók előtt.

Második lett a Kis Vuk, a célegyenesben tört előre a kilencvenes éveket idéző számítógépes technikával készült animáció.

Harmadik helyre csúszott kemény küzdelemben a Labancz Lillára formált Álom.net című High School-mozi. A tinilányokról készült tavalyi film messze rosszabbnak számít, mint Sas Tamás 2003-as Apám beájulnája: a "Vigyázat, nagyon kúl" szlogennél vesztesebb a "tali a mozikban, cupp-cupp".

A nem is annyira rosszak

A listán legkevésbé rossz (10. és 9.) a Magyar vándor és az új Macskafogó lett. Erre fogadni is mertünk volna előre, csak a csalódottság tetette fel a listára ezeket a filmeket, mert a Valami Amerika és a Macskafogó után többet vártunk az alkotóktól (bár a gyerekek az utóbbi filmet kifejezetten szerették).

Nagy meglepetés, hogy az Európa expressz csak a 8., ez amiatt is történhetett, mert az 1998-as film régebbi forgalmazója (Best Hollywood) nem tudott példányt küldeni a szerkesztőségünkbe, így előzetes helyett csak három helyes Dobó Kata-fényképpel illusztrálhattuk az Első Magyar Akciófilmet. A Szomszédok-sorozatot verő színjátszás és az állandó vonóskíséret, amivel eltérítik a vonatot, meglátásunk szerint nem érdemel 3,7 pontot, de önök másképpen látták.

Egy kis utólagos segítség az emlékekhez alant. Érdekesség, hogy Stohl András fordítva fogja a mobiltelefont (via wikipédia).

Itt pedig egy kis akciórészlet Stohl Andrással, lövöldözéssel, gonosz Kaszás Gézával a film szerint a Budapest-Bécs vonalon, csak épp nem dupla vágányon (a Szabadbattyán-Börgönd vasútvonalon forgatták):