Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vranik Roland két díjat nyert Sevillában

2009.11.16. 13:15 Módosítva: 2009-11-16 14:00:55
Adás című játékfilmjével Vranik Roland nyerte el Magyarországról elsőként a sevillai filmfesztivál legjobb rendezői díját és a diákzsűri elismerését.
vranik

Vranik Roland a legjobb rendezőnek járó díjat és a sevillai egyetem hallgatóinak elismerését személyesen vette át Sevillában, ahol szombat este zárult Európa egyik kiemelkedő filmes eseménye. A sevillai fesztiválon 16 európai játékfilm versenyzett. A díjak sorsáról a Nicolas Roeg által elnökölt nemzetközi zsűri döntött.

Magyarország 2001 óta rendszeresen részt vesz a sevillai megméretésen, és Vranik Roland az első magyar alkotó, akit a legjobb rendező díjával méltatott a spanyolországi fesztivál.

Az Adás a pénteken kezdődött torinói filmfesztivál versenyprogramjában is látható, majd a hónap végén a pozsonyi filmfesztiválon indul, szintén a versenyprogramban. Vranik Roland Torinóban és Pozsonyban is személyesen mutatja be a Hajduk Károly, Rátóti Zoltán, Terhes Sándor és Wéber Kata főszereplésével készült második játékfilmjét.

adas.png

A film három fiútestvér sorsát követi nyomon a digitális közegtől megfosztott világban. Az alapkonfliktus az, hogy elszálltak a televíziók és a komputerek monitorjai, nincs adás. A filmben a rendező azt akarta megmutatni, ahogy a három fiú megpróbálja mindezt túlélni.

Vranik Roland első nagyjátékfilmje a Fekete kefe volt, amellyel 2005-ben elnyerte a Magyar Filmszemle nagydíját: