Vranik Roland két díjat nyert Sevillában

2009.11.16. 13:15 Módosítva: 2009.11.16. 14:00
Adás című játékfilmjével Vranik Roland nyerte el Magyarországról elsőként a sevillai filmfesztivál legjobb rendezői díját és a diákzsűri elismerését.
vranik

Vranik Roland a legjobb rendezőnek járó díjat és a sevillai egyetem hallgatóinak elismerését személyesen vette át Sevillában, ahol szombat este zárult Európa egyik kiemelkedő filmes eseménye. A sevillai fesztiválon 16 európai játékfilm versenyzett. A díjak sorsáról a Nicolas Roeg által elnökölt nemzetközi zsűri döntött.

Magyarország 2001 óta rendszeresen részt vesz a sevillai megméretésen, és Vranik Roland az első magyar alkotó, akit a legjobb rendező díjával méltatott a spanyolországi fesztivál.

Az Adás a pénteken kezdődött torinói filmfesztivál versenyprogramjában is látható, majd a hónap végén a pozsonyi filmfesztiválon indul, szintén a versenyprogramban. Vranik Roland Torinóban és Pozsonyban is személyesen mutatja be a Hajduk Károly, Rátóti Zoltán, Terhes Sándor és Wéber Kata főszereplésével készült második játékfilmjét.

adas.png

A film három fiútestvér sorsát követi nyomon a digitális közegtől megfosztott világban. Az alapkonfliktus az, hogy elszálltak a televíziók és a komputerek monitorjai, nincs adás. A filmben a rendező azt akarta megmutatni, ahogy a három fiú megpróbálja mindezt túlélni.

Vranik Roland első nagyjátékfilmje a Fekete kefe volt, amellyel 2005-ben elnyerte a Magyar Filmszemle nagydíját: