Roman Polanski szabadlábra kerülhet

2009.11.18. 12:41
Roman Polanski ügyében két-három hét múlva dönt a felsőbb szintű svájci bíróság arról, elfogadja-e a rendező szabadlábra helyezési kérelmét.

Második alkalommal kérvényezte a szabadlábra helyezését a kiskorú molesztálása miatt az Egyesült Államokban évtizedek óta körözött rendező. A lengyel és francia állampolgárságú Polanski beadványát első alkalommal azért utasította el az elsőfokú bíróság, mert félőnek tartották, hogy a rendező megszökik az igazságszolgáltatás elől.

"Két-három hét múlva születhet döntés az ügyben" - közölte Mascia Gregori Al-Barafi, a Bellinzonában székelő legfelsőbb büntetőjogi törvényszék szóvivője.

A 76 éves Polanski alpesi faházát ajánlotta fel keresetében az óvadék fedezetéül, és jelezte, hogy elfogadná a házi őrizetet és az elektronikus eszközökkel történő megfigyelést is.

A svájci hatóságok még mindig nem döntöttek az amerikaiak kiadatási kérelméről, az ügy akár hónapokig húzódhat, ha Polanski fellebbez a döntés ellen.

Az Egyesült Államok 1977 óta kívánja felelősségre vonni a világhírű rendezőt, aki az ellene felhozott vádak szerint alkohollal és kábítószerrel kínált egy akkor 13 éves lányt, majd szexuális kapcsolatot létesített vele. Polanski 1978-ban megszökött az ítélethirdetés elől az Egyesült Államokból, ahol liliomtiprás miatt börtönbüntetés várt volna rá.

Azóta Franciaországban élt, és kerülte az olyan országokat, amelyeknek kiadatási egyezményük van Amerikával.