Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Roman Polanski szabadlábra kerülhet

2009.11.18. 12:41
Roman Polanski ügyében két-három hét múlva dönt a felsőbb szintű svájci bíróság arról, elfogadja-e a rendező szabadlábra helyezési kérelmét.

Második alkalommal kérvényezte a szabadlábra helyezését a kiskorú molesztálása miatt az Egyesült Államokban évtizedek óta körözött rendező. A lengyel és francia állampolgárságú Polanski beadványát első alkalommal azért utasította el az elsőfokú bíróság, mert félőnek tartották, hogy a rendező megszökik az igazságszolgáltatás elől.

"Két-három hét múlva születhet döntés az ügyben" - közölte Mascia Gregori Al-Barafi, a Bellinzonában székelő legfelsőbb büntetőjogi törvényszék szóvivője.

A 76 éves Polanski alpesi faházát ajánlotta fel keresetében az óvadék fedezetéül, és jelezte, hogy elfogadná a házi őrizetet és az elektronikus eszközökkel történő megfigyelést is.

A svájci hatóságok még mindig nem döntöttek az amerikaiak kiadatási kérelméről, az ügy akár hónapokig húzódhat, ha Polanski fellebbez a döntés ellen.

Az Egyesült Államok 1977 óta kívánja felelősségre vonni a világhírű rendezőt, aki az ellene felhozott vádak szerint alkohollal és kábítószerrel kínált egy akkor 13 éves lányt, majd szexuális kapcsolatot létesített vele. Polanski 1978-ban megszökött az ítélethirdetés elől az Egyesült Államokból, ahol liliomtiprás miatt börtönbüntetés várt volna rá.

Azóta Franciaországban élt, és kerülte az olyan országokat, amelyeknek kiadatási egyezményük van Amerikával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?