Sandra Bullock végre jó az új filmjében

2009.11.23. 13:03 Módosítva: 2009.11.23. 13:59
Idei rekordnak számító 140,7 millió dolláros (25 milliárd forintos) hétvégi jegybevételével az Alkonyat – Újhold romantikus vámpírfilm került az észak-amerikai mozis bevétellista élére.

Első helyen indított az Újhold, összesítettben harmadik lett, pedig úgy indult, hogy minden rekordot megdönt. Már a csütörtök éjféli vetítéseken a rekord előrendelés után 26,3 millió dollár bevétel érkezett, ebben a Harry Potter és a Félvér herceg volt pár hónapig az első 22,2 millióval. Pénteken 72,7 millió dollárra tett szert a film, ezzel övé lett a legjobb nyitónapi, illetve a legjobb pénteki bevétel is, így megdöntötte A sötét lovag első napi rekordját. Az Újhold két nap alatt 115,9 milliót termelt, a 100 millió dollárt a leggyorsabban elért produkciók listájának az élére is felkerült.

A mínusz 40,5 százalékos bevételcsökkenés péntekről szombatra nem vészes, de a 140,7 milliós hétvégi bevétel minden idők listáján csak a harmadik legjobb eredményre lett elég. A sötét lovag (158,4 millió dollár)  és a Pókember 3 (151,1 millió dollár) maradt az első két helyezett.

Az Újhold az imdb-n 4,5 ponton áll, a kritikusok sem kedvelték túlzottan. A Seattle Post-Intelligencer írója fogadta a legjobban: a film szörnyen néz ki, a dialógusok viszont működnek, és akad néhány jó poén, írta.

Sandra Bullock végre jó

Az Újhold árnyékában szépen teljesített a az 50 millióból készült Blind Side sportdráma is Sandra Bullockkal, 34,5 millió dolláros (6,2 milliárd forintos) bevétellel. Michael Lewis igaz történeten alapuló regényének középpontjában egy 150 kilós, szegény, fekete srác áll, akit a szülei elhanyagolnak, majd egy fehér házaspár fogadja örökbe. A srácból később az iskola egyik legjobb védőjátékosa lesz. 489 szavazat után 7 ponton áll az imdb-n, a Rottentomatoes oldalán 70 százalék az átlaga.

Sandra Bullock 2009-ben harmadjára látható a vásznon, a Nász-ajánlatban és az All About Steve-ben játszott idén. A kritikák nagy része kiemeli Bullock alakítását, az Internet Review meg is jegyzi, hogy végre egy film, ami jól áll neki. A Movie City News írója pedig azért könyörög, hogy Bullock hagyja végre ott a romantikus vígjátékokat.

Futottak még

Elvesztette nézőközönségének 60 százalékát a 2012, a katasztrófafilm ezen a víkenden 26,5 millió dollárt (4,7 milliárd forint) hozott, amivel együtt csak 108,2 milliója van eddig a 200 millióba került alkotásnak.

Negyedik helyen indított a Planet 51 spanyol-brit koprodukcióban készült animációs film. A történet szerint Charles Bakes űrhajós az 51-es bolygón landol, úgy gondolja, ő az első élő ember, aki rálép erre a planétára. "Évről évre egyre több animációs film készül a számítógépek segítségével, de akkor már lassan forgatókönyvet is kéne hozzájuk készíteni, nem?" – kérdi a Movie Retriever.

Ötödik a 200 millió dollárt felemésztő Karácsonyi ének, a motion capture technikával forgatott animációs film harmadik hétvégéjén kénytelen volt nagyobb bevételcsökkenést elkönyvelni, így csak 12,2 milliót tud felmutatni. Robert Zemeckis rendezése 79,9 millió dollárnál jár jelenleg.

629 filmszínházban (455-tel többen, mint egy hete) vetítik az Oscar-gyanús Precious: Based on the Novel Push by Sapphire drámát. 11 millió dollárt (2 milliárd forintot) keresett az Oprah Winfrey által is ajánlott produkció, amivel együtt már 21,4 millió dollárja van a 10 millió dollárból forgatott műnek.

A Páros mellékhatás az összegyűjtött 1,9 millió dollárjával 105 millió  dollárnál pihent le, a The Fourth Kind pedig 1,7 millió dollárt tapsolt össze, ezzel együtt 23,3 millió dollárt hozott összesen. Tizedik a Törvénytisztelő polgár, amire 1,6 millió dollárt költöttek a nézők a hétvégén, az akcióthrillernek így már 70 millió dollár áll a címe mellett. Szintén áthaladt a 70 millión a This is It.

Limitáltan, 27 moziban vetítették Werner Herzog új filmjét, a Nicolas Cage főszereplésével készült Bad Lieutenant: Port of Call New Orleanst, 257 000 dollárt termelt a film, ez 9519-es mozinkénti átlagot jelent. Két helyen volt látható Pedro Almodovár alkotása, a Megtört ölelések, 108 000 dollárt hozott.