Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Melegfilmet forgatott a betiltott kínai

2009.11.23. 15:40
Titokban forgatott melegfilmjével érkezett Hongkongba Je Lou kínai rendező, akit hazájában öt évre eltiltottak a filmezéstől.

Je Lou, az elismert filmes 2006-ban a kínai kormány engedélye nélkül mutatta be a cannes-i filmfesztiválon Jiho jüan (Nyári palota) című drámáját, amelyben az 1989-es Tienanmen téri rendőri brutalitásról számolt be. A feltételezések szerint több száz vagy akár ezernyi demokráciáért tüntető diák lett akkor a karhatalmi fellépés áldozata.

A rendezőt ötéves szilenciumra ítélték, tavaly mégis sikerült elkészítenie Csun feng csen cuj tö je van (Tavaszi láz) című, melegekről szóló románcát. A forgatás titokban, kis digitális kamerákkal folyt Nancsingban. A filmet idén bemutatták a májusi cannes-i mustrán, s elnyerte a legjobb forgatókönyv díját.

A 115 perces produkció ismét Kínában tabunak számító témát feszeget, amikor meleg szexjeleneteket ábrázol. A film egy magánnyomozóról szól, aki egy nős ember után szaglászik, ám amint megismeri a férfi meleg partnerét, ő is beleszeret.

A filmet sokfelé megvásárolták, Oroszországban, Dél-Koreában, Franciaországban és az Egyesült Államokban is van forgalmazója, csak Kínában nincs. A hétvégén az alkotást a hongkongi leszbikus- és melegfilm-fesztivál egyik nyitófilmjeként vetítették. A rendező elmondta: sajnálja, hogy éppen hazájában nem mutatják be.

"Engedni kéne, ha valaki filmezni akar. Remélem, hogy lejárta előtt feloldják a büntetést, és remélem, hogy a kormány nem tesz ilyet más rendezőkkel" - mondta Lou, aki Párizsból érkezett a fesztiválra.

A kínai hatóságok szemet hunytak a nancsingi forgatás felett, és annak sem lett következménye, hogy októberben, egy nancsingi független filmfesztiválon négy alkalommal vetítették. Mozgásában sem gátolták a rendezőt, szabadon utazhat a világban.

A 45 esztendős filmes első külföldi produkcióját készíti elő Franciaországban. A film egy kínai diákról szól majd, aki szerelmes lesz Párizsban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?