Huba
17 °C
33 °C

Melegfilmet forgatott a betiltott kínai

2009.11.23. 15:40
Titokban forgatott melegfilmjével érkezett Hongkongba Je Lou kínai rendező, akit hazájában öt évre eltiltottak a filmezéstől.

Je Lou, az elismert filmes 2006-ban a kínai kormány engedélye nélkül mutatta be a cannes-i filmfesztiválon Jiho jüan (Nyári palota) című drámáját, amelyben az 1989-es Tienanmen téri rendőri brutalitásról számolt be. A feltételezések szerint több száz vagy akár ezernyi demokráciáért tüntető diák lett akkor a karhatalmi fellépés áldozata.

A rendezőt ötéves szilenciumra ítélték, tavaly mégis sikerült elkészítenie Csun feng csen cuj tö je van (Tavaszi láz) című, melegekről szóló románcát. A forgatás titokban, kis digitális kamerákkal folyt Nancsingban. A filmet idén bemutatták a májusi cannes-i mustrán, s elnyerte a legjobb forgatókönyv díját.

A 115 perces produkció ismét Kínában tabunak számító témát feszeget, amikor meleg szexjeleneteket ábrázol. A film egy magánnyomozóról szól, aki egy nős ember után szaglászik, ám amint megismeri a férfi meleg partnerét, ő is beleszeret.

A filmet sokfelé megvásárolták, Oroszországban, Dél-Koreában, Franciaországban és az Egyesült Államokban is van forgalmazója, csak Kínában nincs. A hétvégén az alkotást a hongkongi leszbikus- és melegfilm-fesztivál egyik nyitófilmjeként vetítették. A rendező elmondta: sajnálja, hogy éppen hazájában nem mutatják be.

"Engedni kéne, ha valaki filmezni akar. Remélem, hogy lejárta előtt feloldják a büntetést, és remélem, hogy a kormány nem tesz ilyet más rendezőkkel" - mondta Lou, aki Párizsból érkezett a fesztiválra.

A kínai hatóságok szemet hunytak a nancsingi forgatás felett, és annak sem lett következménye, hogy októberben, egy nancsingi független filmfesztiválon négy alkalommal vetítették. Mozgásában sem gátolták a rendezőt, szabadon utazhat a világban.

A 45 esztendős filmes első külföldi produkcióját készíti elő Franciaországban. A film egy kínai diákról szól majd, aki szerelmes lesz Párizsban.