Árpád
-2 °C
4 °C

Svájci villájában raboskodhat tovább Polanski

2009.11.25. 17:38 Módosítva: 2009-11-25 21:20:07
Hamarosan házi őrizetbe kerülhet a liliomtiprással vádolt Roman Polanski, miután egy svájci bíróság szerdán elfogadta 4,5 millió dolláros (800 millió forintos) óvadékkérelmét. A döntésre még rá kell bólintania a svájci Igazságügyi Minisztériumnak. Polanski beleegyezett, hogy a svájci Gstaadban lévő villájában nyomkövetőt szereljenek a lábára.

A legfelsőbb svájci büntetőjogi törvényszék szerdán elfogadta Roman Polanski 4,5 millió dolláros (800 millió forintos) óvadékkérelmét.

A Neue Zürcher Zeitung szerint a bellinzonai bíróság ugyan úgy vélte,  továbbra is fennáll Polanski szökésének veszélye, ez azonban a bíróság megítélése szerint nem olyan mértékű, hogy kizárná a házi őrizetet. A Polanski kérelmének helyt adó törvényszék végzésében úgy fogalmaz: noha továbbra is magas a rendező szökésének kockázata, a felajánlott óvadék Polanski vagyonának jelentős hányadát képviseli, s elég nagy ahhoz, hogy ellensúlyozza ezt a kockázatot.

A rendező párizsi lakásával fedezett pénzóvadék kedvező elbírálását támogatta az is, hogy a 76 éves rendező nős és két gyermek apja: "Feltételezhető, hogy felelős apaként, különös tekintettel előrehaladott életkorára, nagyobb jelentőséget tulajdonít családja pénzügyi biztonságának, mint egy fiatalabb személy" - fogalmazott a bíróság.

A bíróság döntése értelmében Polanskit a svájci Gstaadban lévő villájában tartanák őrizet alatt. A rendező abba is beleegyezett, hogy a lábára elektronikus követőeszközt szereljenek.

Polanski villája
Polanski villája

Polanski akkor kerülhet házi őrizetbe, ha Igazságügyi Minisztérium nem fellebbez a bíróság döntése ellen a legfelsőbb bíróságnál. Eveline Widmer-Schlumpf svájci igazságügy-miniszter egy svájci televízióban szerda délután úgy nyilatkozott: valószínűtlen, hogy sor kerülne a fellebbezésre.

"Úgy gondolom, hogy a Szövetségi Büntetőjogi Törvényszéknek megvannak a nyomós indokai. Nem látom okát, hogy fellebbezzünk a Legfelsőbb Bíróságnál" - jelentette ki Widmer-Schlumpf. Folco Galli minisztériumi szóvivő elmondása szerint a tárca igyekszik gyorsan meghozni a döntést, melyre a jogszabályok értelmében legfeljebb tíz nap áll rendelkezésére.

Ha az igazságügy beleegyezik a házi őrizetbe, Polanski a villában várhatná ki, míg kiadják az amerikai igazságszolgáltatásnak.

Az Egyesült Államok 1977 óta kívánja felelősségre vonni a világhírű rendezőt, aki az ellene felhozott vádak szerint alkohollal és kábítószerrel kínált egy akkor 13 éves lányt, majd szexuális kapcsolatot létesített vele. Polanski 1978-ban megszökött az ítélethirdetés elől az Egyesült Államokból, ahol liliomtiprás miatt börtönbüntetés várt volna rá.

Azóta Franciaországban élt, és kerülte az olyan országokat, amelyeknek kiadatási egyezményük van Amerikával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?