Svájci villájában raboskodhat tovább Polanski

2009.11.25. 17:38 Módosítva: 2009.11.25. 21:20
Hamarosan házi őrizetbe kerülhet a liliomtiprással vádolt Roman Polanski, miután egy svájci bíróság szerdán elfogadta 4,5 millió dolláros (800 millió forintos) óvadékkérelmét. A döntésre még rá kell bólintania a svájci Igazságügyi Minisztériumnak. Polanski beleegyezett, hogy a svájci Gstaadban lévő villájában nyomkövetőt szereljenek a lábára.

A legfelsőbb svájci büntetőjogi törvényszék szerdán elfogadta Roman Polanski 4,5 millió dolláros (800 millió forintos) óvadékkérelmét.

A Neue Zürcher Zeitung szerint a bellinzonai bíróság ugyan úgy vélte,  továbbra is fennáll Polanski szökésének veszélye, ez azonban a bíróság megítélése szerint nem olyan mértékű, hogy kizárná a házi őrizetet. A Polanski kérelmének helyt adó törvényszék végzésében úgy fogalmaz: noha továbbra is magas a rendező szökésének kockázata, a felajánlott óvadék Polanski vagyonának jelentős hányadát képviseli, s elég nagy ahhoz, hogy ellensúlyozza ezt a kockázatot.

A rendező párizsi lakásával fedezett pénzóvadék kedvező elbírálását támogatta az is, hogy a 76 éves rendező nős és két gyermek apja: "Feltételezhető, hogy felelős apaként, különös tekintettel előrehaladott életkorára, nagyobb jelentőséget tulajdonít családja pénzügyi biztonságának, mint egy fiatalabb személy" - fogalmazott a bíróság.

A bíróság döntése értelmében Polanskit a svájci Gstaadban lévő villájában tartanák őrizet alatt. A rendező abba is beleegyezett, hogy a lábára elektronikus követőeszközt szereljenek.

Polanski villája
Polanski villája

Polanski akkor kerülhet házi őrizetbe, ha Igazságügyi Minisztérium nem fellebbez a bíróság döntése ellen a legfelsőbb bíróságnál. Eveline Widmer-Schlumpf svájci igazságügy-miniszter egy svájci televízióban szerda délután úgy nyilatkozott: valószínűtlen, hogy sor kerülne a fellebbezésre.

"Úgy gondolom, hogy a Szövetségi Büntetőjogi Törvényszéknek megvannak a nyomós indokai. Nem látom okát, hogy fellebbezzünk a Legfelsőbb Bíróságnál" - jelentette ki Widmer-Schlumpf. Folco Galli minisztériumi szóvivő elmondása szerint a tárca igyekszik gyorsan meghozni a döntést, melyre a jogszabályok értelmében legfeljebb tíz nap áll rendelkezésére.

Ha az igazságügy beleegyezik a házi őrizetbe, Polanski a villában várhatná ki, míg kiadják az amerikai igazságszolgáltatásnak.

Az Egyesült Államok 1977 óta kívánja felelősségre vonni a világhírű rendezőt, aki az ellene felhozott vádak szerint alkohollal és kábítószerrel kínált egy akkor 13 éves lányt, majd szexuális kapcsolatot létesített vele. Polanski 1978-ban megszökött az ítélethirdetés elől az Egyesült Államokból, ahol liliomtiprás miatt börtönbüntetés várt volna rá.

Azóta Franciaországban élt, és kerülte az olyan országokat, amelyeknek kiadatási egyezményük van Amerikával.  • Hírek
  • Hírek