Hogy engedhette ezt Travolta ügynöke?

2009.11.30. 15:48
Még mindig az Újhold vámpírrománc vezeti a hétvégi toplistát Észak-Amerikában, bár 70 százalékkal kevesebben nézték a múlt hetihez képest. A mozirajongók jegyvétele összességében rekordot döntött a hálaadásünnepen.

Az Újholdat a rajongók megtekintették az első napokban, várható volt, hogy nagyot zuhan a jegyeladás a második hétvégére: 70,2 százalékkal kevesebben nézték a produkciót, mint egy hete. Ettől függetlenül ez még mindig igen magas (42,5 millió dolláros, azaz 7,7 milliárd forintos) bevételt jelent.

A Stephenie Meyer bestseller-sorozatából forgatott film az új tinisztárokkal (Kristen Stewart, Robert Pattison és Taylor Lautner) az észak-amerikai piacon eddig összesen 230,7 millió dollárig (42 milliárd forint), világszerte 475 millió dollárig (86 milliárd forint) vitte.

A Sandra Bullock főszereplésével készült sportdráma, a The Blind Side szokatlan módon még erősebb lett: 40,1 millió dollárt kaszált a film a múlt heti 34 milliós start után.

Harmadik Roland Emmerich 2012-je, amelytől a közönség közel egyharmada pártolt el, 18 millió dollárt keresett a katasztrófafilm a hétvégén. A 200 millióba került produkció eddig 138,7 millió dollárt termelt Amerikában.

Faterok járókerettel

A Vén csontok (Old Dogs) csak a negyedik helyet tudta megcsípni, a vígjátékot szerdán mutatták be, két nap alatt 7,2 millió dollárt hozott, ehhez még a hétvégén 16,8 millió dollár csapódott hozzá. A John Travolta és Robin Williams főszereplésével készült filmet a nézők és a kritikusok sem szívlelték: az imdb-n 5,5-ön áll, a Rotten Tomatoeson 6 százalékos a kritikák átlaga.

olddogs1

Walt Becker rendező nem tudta megismételni a Faterok motoron érthetetlenül nagy sikerét. A kritikusok többsége humortalannak, fárasztónak ítélte a Vén csontokat, és volt olyan, aki nem értette, hogy a két sztár ügynöke hogy szaladhatott ebbe bele.

Futottak még

Habár 565-tel kevesebb helyen vetítették a Karácsonyi éneket, a film mégis több bevételt produkált, mint egy hete, méghozzá 30,4 százalékkal. Robert Zemeckis mozija 16 millió dollárral lett gazdagabb a víkenden, ezzel együtt 105,3 millió dollárja van a 200 millió dollárba került alkotásnak.

A hatodik helyen startolt a Ninja Assassin, a Wachowski testvérek voltak a producerei, a rendezést James McTeigue-re bízták. Korábban már dolgoztak együtt a V mint vérbosszúban, ami messze jobban sikerült film, az imdb-n a 250 legjobb között van. A nindzsás akció 7,2-en áll, ez sem rossz. A comingsoonon azt írják, csak addig működik, míg akció van a vásznon, de ha a szereplők beszélni kezdenek, nagy a baj.

Tavaly mutatták volna be a Roadot, de a posztapokaliptikus film premierjét novemberre tolták át, és csak 111 filmszínházban láthatta a közönség, a hétvégén 1,5 millió dollárral gazdagították a produkciót (szerda és csütörtökkel együtt 2 millió dollárt hozott). 2 moziban adták a The Princess and the Frog animációs filmet, szintén szerdától, 5 nap alatt 1,1 millió dollárt termelt.

Bevételi szempontból szüret volt: öt nap alatt 278 millió dollár (50,3 milliárd forint) értékben fogytak jegyek, magasan túlszárnyalva a 2000-ben regisztrált 244 milliós csúcsot.