Elhunyt a Noszty fiú Tóth Marija

2009.12.02. 09:11 Módosítva: 2009.12.02. 15:35
A Kossuth-díjas színésznő a világháború előtt az egyik leghíresebb magyar díva volt, a forradalom után menekülnie kellett az országból, és Amerikában tett sokat a magyar színjátszásért.

Életének 93. évében Los Angeles-i otthonában elhunyt Szörényi Éva Kossuth-díjas színművésznő. A megemlékező ökumenikus istentiszteletet szombaton az észak-hollywoodi Szent Károly katolikus templomban tartják. Temetése szűk családi körben lesz.

Szörényi Éva 1917-ben született Budapesten. Már a Színművészeti Akadémia növendékként a Nemzeti Színház tagja lett, és az ország első színházának egyik vezető színésznőjeként több mint húsz éven keresztül lépett Magyarországon színpadra.

A Nemzeti Színházban több rendezésben évekig alakította mindhárom nagy magyar klasszikus főszerepét, Évát Az ember tragédiájában, Melindát a Bánk bánban, Tündét a Csongor és Tündében. Számos Shakespeare-tragédiában és -vígjátékban formálta meg a főszereplő karakterét, a klasszikus drámák mellett előszeretettel lépett fel magyar és külföldi írók darabjaiban is.

A magyar közönség majd 30 film főszereplőjeként láthatta, olyanokban, mint a Barátságos arcot kérek (1935), Mária nővér (1936), A Noszty fiú esete Tóth Marival (1937), a Halálos tavasz (1939) vagy éppen a Szüts Mara házassága (1941), a Régi keringő (1941) és a Fűszer és csemege (1940).

Szörényi Éva
Szörényi Éva

A Noszty fiú esete Tóth Marival és a Halálos tavasz című filmekben is Jávor Pál partnereként tűnt fel. A színházi és a filmes munka mellett Szörényi Éva hangja a Magyar Rádióban is gyakran hallható volt, emlékezetes irodalmi műsorok, színdarabok szereplőjeként.

A Nemzeti Színház forradalmi bizottságának a társulat által megválasztott társelnökeként 1956 októberében részt vett a forradalomban, majd annak leverését követően családjával hazája elhagyására kényszerült, az Egyesült Államokban előbb a keleti parton, majd Los Angelesben élt.

Amerikában

Szörényi Éva hivatását Amerikában is folytatta, 1957-ben már főszereplőként láthatták az amerikai televízió nézői. Szabó Sándorral az emigráció színészeit összegyűjtve megalapította a New York-i Petőfi Színházat, ahol több éven keresztül játszott a színpadon. Számtalan jótékony célú előadást rendezett New Yorkban és Los Angelesben, például az árvízkárosultak és a határon túli magyar iskolák megsegítése érdekében. Több mint öt évtizeden át színházi és irodalmi előadásokat rendezett szerte a világon, így az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Amerikában, Ausztráliában és Nyugat-Európában. Utolsó filmszerepét 2001-ben játszhatta el, akkor az 56-os magyar eseményeket feldolgozó Amerikai rapszódiában együtt játszott Scarlett Johanssonnal és Nastassja Kinskivel.

Szörényi Éva 2008 tavaszán ünnepelte 75 éves színészi jubileumát. A hollywoodi Barnsdall Gallery színházban tartották az ünnepi előadást, ahol az idős művésznő Petőfi Sándor, Illyés Gyula, Ady Endre, Kosztolányi Dezső és Wass Albert verseit adta elő.

Szörényi Éva életművét számtalan kitüntetéssel díjazták. 1952-ben a Bánk bán című drámában Melinda megformálásáért Kossuth-díjat, 1954-ben érdemes művész-díjat kapott. 1991-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, 1994-ben Nagy Imre-emlékplakettet, 1997-ben Magyar Örökség Díjat, 2006-ban 56-os Emlékérmet és 2008-ban Mindszenty Emlékérmet kapott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport