Az 1. Európai Magyar Cigány Filmfesztivál

2009.12.04. 10:30
A cigányság életével foglalkozó archív magyar és külföldi játékfilmeket, kortárs európai és hazai alkotásokat láthat a közönség az I. Európai Magyar Cigány Filmfesztiválon december 9. és 11. között a fővárosi Örökmozgó és Kino mozikban.

A fesztivál ünnepélyes megnyitóját december 8-án, kedden este tartják az Urániában. Az ingyenes rendezvényen fellép Miczura Mónika, a Szilvásy Gipsy Band és a Rajkó Zenekar is. A Kinóban egységesen 100 forintot kell fizetni egy jegyért, az Örökmözgóban 600 forintba kerül egy vetítés, 1100 forintért azonban bérlet is váltható a moziban játszott 11 filmre.

ciganyfesztival

Dokumentumfilmek közül a 78-as Cséplő Gyuri, a 99-es A cigányok papja, a 2006-os Gömöri cigányok mellett az angol Carmen esete Borattal és a jugoszláv Kenedi hazamegy is látható. Játékfilmek közül a szovjet A cigánytábor az égbe megy, a 2000-es Szőke András rendezte Tündérdomb és a cannes-i díjas 67-es jugoszláv Találkoztam boldog cigányokkal is szerepel többek között.

Sós Mária főszervező elmondta: bíznak abban, hogy az alacsony jegyár sok diákot vonz a fesztiválra, melyen igyekeznek bemutatni azt a sokféle kulturális környezetet és hozzáállást, mely a cigányság beilleszkedését övezi világszerte. A fesztivál célja, hogy a filmek segítségével árnyalják a cigányságról kialakult borzasztóan előítéletes társadalmi képet.