no

Csányi Sándor a magyar Hank Moody

2009.12.10. 14:33
Legnépszerűbb férfi színészünk a legdögösebb színésznőket viszi ágyba a Poligamyban. Művészfilmfüggőknek a Jumurta folytatását, a Tejesembert ajánljuk, musicalrajongóknak a Hírnevet.

Poligamy

Csányi Sándorból kiskutyaszemű Hank Moody lett a Poligamyban: a Kaliforgia macsójához hasonlóan neki sem megy az írás, de minden nap másik bombanő mellett ébred. A karácsony elé időzített, hazai gyártású romantikus vígjáték Orosz Dénes első nagyjátékfilmes rendezése, amihez a legdögösebb magyar színésznőket szedte össze Tompos Kátyától és Osvárt Anditól kezdve Parti Nórán át Pokorny Liáig (ő egyébként Csányi exfelesége). A Poligamy 200 millió forintból készült, a sikerfilmgyáros Herendi Gábor produceri közreműködésével. A forgatási helyszínek valódi lakások helyett a soroksári úti ministúdió diszletszobái voltak (ugyanitt van Pohárnok Iván maszkmester műhelye és a Hellboy-díszleteken dolgozó SzínMűvek főhadiszállása is). Kritikusunk csupa jót írt a filmről: "Orosz Dénes végre csavart egyet Csányi szokásos arcán, hogy visszafogott, naiv hőst faragjon belőle erős munkával. Mintha Hugh Grant a maszkabálon Robert De Nirónak öltözött volna." A szereplőkkel videóinterjú is készült a díszbemutatón.

Fame - Hírnév

Az 1980-as Hírnév című musical két zenei kategóriában is Oscart kapott, aztán 82-től tévésorozatban folytatódott a New York-i művészeti főiskolások sztorija. A mai, High School Musicalen nevelkedett korosztálynak Kevin Tancharoen készítette el a remake-et, bár korábban csak tévéfilmeken dolgozott, és ő volt Britney Spears egyik koncertturné-szervezője. A 18 millió dollárból forgatott Hírnév szeptember óta 41 milliós bevételt produkált, 4,3 pontot kapott az IMDb-n (összehasonlításképp: a 80-as eredeti 6,4-et). A Variety lehúzta a színészeket: "A jelenetek látványosak, de hiányzik a filmből a dráma. Az operatőr sokkal jobb munkát végzett, mint a táncosok."

Tejesember

A héten nincs skandináv művészfilm, de itt van helyette a török-német koprodukcióban készült Tejesember, a júniusban bemutatott Jumurta folytatása. A történet az első részből megismert költő, Juszuf középiskola utáni éveit mutatja be, ezért most Melih Selcuk játssza a harmincas Nejat Isler helyett. A fiúnak nem akar összejönni az élet: nincs bevétel a tejárusításból, nem veszik fel az egyetemre, megkapja a katonai behívóját, és még az anyja félrekúr. A Tojás, tej, méz trilógia második darabja (ami ugyanúgy 6,5 pontot kapott az IMDb-n, mint a Jumurta) nemcsak anya-fiú történet, hanem látlelet a generációs ellentétekkel és város-vidék szembenállással súlyosbított török társadalomról. A rendező, Semih Kaplanoglu a második résszel FIPRESCI-díjat nyert Isztambulban, de tavaly a Velencei Filmfesztivál Aranyoloszlánjára is esélyes volt.