Az Avatar az évtized leglátványosabb filmje

2009.12.11. 16:25 Módosítva: 2009.12.12. 13:36
James Cameron zseni, a scifi megmentője, így áradoznak a kritikusok a csütörtök esti londoni Avatar-premier óta. A rendező vörös helyett kék szőnyegen beszélt hódítókról és vérrel írt történelemről.

Csütörtök este London belvárosában, a Leicester Square két egymás mellett álló mozijában tartották meg az Avatar premierjét. Az első kritikák és Twitter-bejegyzések abszolút pozitívak: "Az évtized legkáprázatosabb filmje, a befejező, 20 perces csatajelenet egyszerűen eszméletlen!" - áradozik a The Sun. "James Cameron fantasztikus zseni" - írja a firstshowing.net.

"James Cameron bizonyított: ő a világ királya - méltatta az Avatart a The Hollywood Reporter. - Mint a látványeffektesekből, a dizájnerekből, a kaszkadőrökből és színészekből álló hadsereg parancsnoka, ezzel a lélegzetelállító csodával átvezette a tudományos fantasztikus filmeket a XXI. századba."

Az Avatar a távoli Pandora bolygón játszódik, amit egy értékes ásvány miatt gyarmatosít az emberiség, a hadirokkant katonáik tudatát pedig átültetik a helyi, kék bőrű idegen népből klónozott avatárokba. "Az emberi faj hosszú, csodálatos történelmét, amióta csak emlékszünk rá, vérrel írták. Elvesszük, amit akarunk, anélkül, hogy bérmit is kérdeznénk" - nyilatkozta a rendező a díszbemutató előtt, vörös helyett kék szőnyegen. Cameron a filmmel azt akarta bemutatni, hogyan bánnak a hódítók az őslakossággal: az Avatar a XVI-XVII. századig nyúlt vissza, amikor az európaiak elfoglalták Dél- és Közép-Amerikát, és kiszorították az ottani indián népeket.

A 3D-technikával készült látványos sci-fi 400 millió dolláros költségvetésével a legdrágább filmek közé tartozik. Cameron 1995-ben kezdett el dolgozni a történeten, ám egy évtizedet kellett várnia arra, hogy technikailag mindent megvalósíthasson, amit annak idején megálmodott.