Mit vegyünk egy filmőrültnek karácsonyra?

2009.12.22. 12:42

Ajándékötletek a plüss Gizmótól a Battlestar Galactica kenyérpirítóig. Szavazzon a kedvencére: nyomjon 10-est a legjobb ajándékra, és adjon 1-est annak, amire kár volt a műanyagot pazarolni! A filmes kütyüket már kisorsoltuk olvasóink között.

A szavazásnak vége

1. Plüss Gizmó (4880 Ft)

A Szörnyecskék nagy fülű, szőrös főhőse után utoljára a 90-es években sírtak a magyar gyerekek. A Skála, a Centrum meg a többi, Kádár-korszakot túlélt áruházban az izzadó homlokú apukáknak kellett robotkarral kihalászni a Toy Grabber játékautomatákból. A kultikus plüss Gizmó most műanyag tenyerű Moncsicsi-kiadásban tért vissza, és az az olvasónk rakhatja a karácsonyfa alá, aki leggyorsabban írja meg ide, ki rendezte a Szörnyecskéket.

5,75

2. Plüss Alien arctámadó (11 990 Ft)

Itthon az Alien-kultusz nem a Nyolcadik utas a Halállal, hanem az idegen királynőt ropogósra sütő Ripleyvel kezdődött. Egy egész korosztály meghatározó élménye volt a 88-ban szinkronizált A bolygó neve: Halál, na meg Fazekas Attila fusiban rajzolt filmképregénye (aminek a végén még a Halálosztónak is jutott hely). A fenti, plüsstojásból kikelő Alien azonnal az Index-szerkesztőség kedvence lett, így legalább olyan jó ajándék a 25 éven felüli filmgeekeknek, mint a 10 éves unokaöccsnek. Hardcore rajongóknak persze vehetünk negyedére zsugorított Alien-szobrot is 30 ezerért.

6,51

3. Twilight kitűzők (1950 Ft)

Itthon is tombol a Twilight-őrület: elképesztő mennyiségű tinivámpíros-vérfarkasos mütyűrt és ruhát lehet kapni Bella karkötőjétől kezdve a Team Edward feliratú hátizsákig. Itt nagyot hibázni nem lehet, bármelyik kütyü kiváló ajándék azoknak a tinilányoknak, akik Robert Pattinson helyett csak az arcképét vihetik fel a szobájukba. A Twilight-kulcstartót és a címeres csuklószorítót annak adjuk, aki a postacímével együtt elküldi ide a második részben már szétgyúrt indián farkaskölyök nevét, az Újhold moziplakátért és a Cullen-klános kitűzőkért pedig azt kell megírni nekünk, hány pontot adott az Index kritikusa az Alkonyat - Újholdra?

2,84

4. Nosferatu díszdoboz (8990 Ft)

Felhasználhatjuk a vámpírőrületet arra is, hogy a műfaj két igazi klasszikusát ajándékozzuk Twillight-függő barátnőnknek, stílusosan fakorporsó alakú dvd-tokban. Murnau 1922-es Nosferatuja a német expresszionizmus legfontosabb alkotása (párban Fritz Lang Metropolisával), és egyben az egyik első vámpírfilm is, bár itt még Orloknak hívják Drakulát, mivel a készítők nem tudtak megegyezni Bram Stoker örököseivel. A fény-árnyék hatások mai szemmel is hátborzongatóan jók, nem csoda, ha megihlették E. Elias Merhiget, aki 2000-ben elkészítette a Nosferatu forgatásáról szóló A vámpír árnyékát. Ebben a Murnaut alakító John Malkovich a tökéletes színész alakítás kedvéért egy igazi vámpír kastélyába költözteti be a stábot, de Orlok gróf (Willem Dafoe) felrúgja a rendezővel kötött egyezségét, és elkezdi öldöslni a filmeseket. A NavigátorFilm dupla dvd-jét az az olvasónk teheti a fa alá, aki postacímmel együtt megírja ide, melyik évben kapott Bram Stoker-díjat A vámpír árnyéka?

5,49

5. Bud Spencer póló (3600 Ft)

A tavaly nyáron Gárdonyban megrendezett Bud Spencer-Terence Hill rajongói buli óta mindenki azt kérdezgeti tőlünk, honnan van a cikkíró Marx & Spencer szóviccel súlyosbított Bud Spencer-pólója. Innen. Ebből sajnos nem tudunk adni, de a fenti képen látható, elvileg L-es, gyakorlatilag M-es Becstelen Brigantyk-póló a UIP Dunafilm jóvoltából azé lesz, aki megírja nekünk, ki játszotta Apacs hadnagyot Tarantino háborús opusában.

6,93

6. Star Trek sörnyitó (5600 Ft)

Itt találtunk rá az évtized egyik legidiótább filmes mütyűrjére, a USS Enterprise alakú sörnyitóra, ami nélkül egyetlen Trekkie sem indulhat idén szilveszteri buliba. A palacsintasütő alakú króm űrhajó természetesen nem holmi műanyag gagyi, rendesen van benne anyag, ráadásul most egy retró stílusú díszdoboz is jár hozzá, visszarepítve minket a boldog 80-as évekbe, amikor a magyar gagyiipar 99 forintos Star Wars figuráit követeltük anyutól a Skálában. Ha Enterprise-sörnyitóval akar meglepni karácsonykor valakit, nincs más dolga, csak válaszolni egy kérdésre: kit alakít a 11. Star Trek mozifilmben a hiperdögös Zoe Saldana?

7,05

7. Lost figura (2999 Ft)

Ha még nem láttak negyvenéves, meglett férfiakat babákkal játszani, akkor nem ismerik az igazi Lost-fanatikusokat. A szereplők műanyag mását elkészítő McFarlane Toys szorgos alkalmazottai a legapróbb részetekre is odafigyeltek, mint például Sun fürdőlepedőjének fodraira vagy Sawyer csibészes arckifejezésére. Az itthoni kollekcióban a sorozat majd minden főszereplője megtalálható, a szigetre zuhant repülőgép roncsai között kétségbeesetten rohangáló hős dokitól a földbe süllyesztett csapóajtó ablakát mereven nézegető egykori mozgássérültig. Az áruk sem olyan vészes, háromezer forintból egy szebb könyv sem nagyon jön már ki. A két figura azé a kedves olvasói lesz, aki leggyorsabban megírja ide: kinek szól a levél, amit a Lost rezidens macsója, a James Fordként anyakönyvezett Sawyer hurcol a farzsebében?

3,97

8. Battlestar Galactica kenyérpirító

BSGtoaster

Itthon ugyan nem kapható, de itt egész sokat találunk belőle. Igaz, az ára kissé borsos, az eredeti 60, majd 90 dollár (sorszámozott kiadás) helyett akár 200 dollárt is elkérnek ezért a darabka acélért, ami semmi mást nem csinál, mint belesüti a reggeli pirítósba a nálunk Csillagközi rombolóként ismert Battlestar Galactica fő ellenségei, a robot Cylonok arcmását, a kenyér másik felére pedig a kedves Frak off! feliratot, ami legyen mondjuk annyi, hogy Menj a 'csába! Ne tessék korán örülni, ilyet nem sorsolunk ki, mert nekünk sincs.

6,75

9. Halálcsillag strandlabda

deathstarball

A végére hagytuk a mozitörténet legzseniálisabb filmes ereklyéjét, a felfújható Halálcsillagot, amire a 10 év fölöttiek jó eséllyel gyorsabban rákattannak, mint a fotón látható ifjú padawan. Sajnos ezt sem tudjuk kisorsolni, mivel itthon nem kapható, de bízzunk benne, hogy jövőre az utolsó kínai kütyüárus is Millennium Falcon úszógumit meg Jedi Starfighter matracot akar utánunk dobni a karácsonyi vásárban.

7,52