Meryl Streep is tapintatlan karácsonykor

2009.12.24. 13:31
Körbenéztünk 2009 karácsonyán, milyen filmeket adnak a tengerentúli és a magyar mozikban. Újításra nem nagyon készültek a stúdiók, így a 88-as, Bill Murrayvel készült Szellemes karácsony még ebben a mezőnyben is eredetinek számít, pláne, hogy a Disney 2d-s filmmel jelentkezett. Akkor mi a trend? Családlátogatás, mókusok és tapintatlan musical. Sztárokban nincs hiány, két film is Golden Globe-jelölt.

A hercegnő és a béka

Idén is indítottak Disney-filmet, 2d-s technikával erősítik a tradíciót. Bár A legelő hősei után bejelentették, szakítanak a hagyományos animációs filmekkel, a Herkulessel és A kis hableánnyal bizonyító páros, Ron Clement és John Musker kapott még egy lehetőséget. A történetben is csak annyi a szokatlan, hogy a béka megcsókolásával a királylány változik békává. Toplistavezetőként startolt a 105 millió dolláros mű, ami visszahozhatja az üzleti kedvet a kétdimenziós rajzfilmek iránt. A 7M Pictures szerint a Disney régi dicső korszaka lezárult az ezredforduló végén, de A hercegnő és a béka hozhat annyit, hogy a kézzel rajzolt animációk ismét feltámadjanak. A kritikusok is jól fogadták: 83 százalékos az átlaga a Rottentomatoes oldalán. Az eFilmCritic szerint ha technikailag visszalépés is, de szórakoztató.

Karácsonyi történet

Persze most is csak a franciák mernek újítani, igaz, még tavaly: a 2008-as francia mozi idén december 24-én jut el hozzánk. A Vuillard családra fókuszáló történetben Junon (Catherine Deneuve ) megtudja, hogy ritka genetikai betegségben szenved. Amikor karácsonykor összegyűlik a család, megpróbálja megtalálni a csontvelődonorját a fa alatt, de gyerekei inkább felhánytorgatnák a régi sérelmeket. A Karácsonyi történetet Arany Pálmára jelölték Cannes-ban, a Étoiles d'Or díjátadón megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat, a César Awardson a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést adták Jean-Paul Roussillonnak. A Laramie Movie Scope kritikusa szerint a karakterek teljesen dilisek, kiszámíthatatlanok, ez teszi érdekessé a filmet. A Sin Magazine szerint ez egy tipikus ünnepre készített dráma, amit a stílusos rendezés emel ki. Na meg a francia sztárok.

Egyszerűen bonyolult

Nany Meyerst is bevetik idén, a mázos romantikus filmek mesternőjét. Megint írt és rendezett egy romantikus vígjátékot; utoljára három évvel ezelőtt láthattuk tőle a Holidayt, előtte a Minden végzet nehéz és a Mi kell a nőnek? filmeket csinálta meg a műfajban. Jane és Jake békében váltak el, a férfi azóta egy másik nővel él, de amikor Jane-nek egy építész kezd udvarolni, féltékeny lesz. A főbb szerepekben Alec Baldwin, Meryl Streep és Steve Martin látható, vígjátékban Baldwin legutóbb A spanom csajában, Streep a Mamma Mia!-ban, Martin A rózsaszín párduc 2-ben ügyködött. Három Golden Globe-ra jelölték a filmet. A Screen International azt írta: Meyers műve olyan, mint egy finom, laktató desszert, jól indul, de a végén már úgy érzed, teljesen tele vagy. Az Egyszerűen bonyolult itthon így is frissíthet, ráadásul egy nappal hamarabb érkezik a magyar mozikba, mint ahogy az amerikai közönség láthatja, december 24-én. Reméljük, a filmben nincs annyi belógó mikrofon, mint az előzetesben.

Alvin és a mókusok 2.

2007 decemberében mutatták be az azonos című rajzfilmsorozat filmváltozatát, ami siker lett: 360 millió dollárt hozott világszerte. Amerikában a második részt így az Avatarral együtt merték forgalmazni. Nálunk 24-étől adja mozikba az Intercom. A második részben Alvin, Simon és Theodore beiratkoznak az iskolába, és három mókuslánnyal találkoznak. A folytatást Betty Thomas rendezte a Dögölj meg, John Tucker után. Állatok megszólaltatásában az 1998-as Doktor Doolittle filmben szerzett gyakorlatot. A kritikusok nem kedvelték a filmet, a Daily Express ezt írja: A legviccesebb pillanat? Hangos horkolás a sajtóvetítésen. Talán gyerekekkel kellett volna tesztelni.

Derült égből szerelem

December 31-én érkezik hozzánk ez a mozi, a karácsonyhoz közeli bemutatót az egymásra találás miatt időzítette a Budapest Film. Aaron Eckhart felesége meghal, a gyászáról könyvet ír, ami hatalmas siker lesz. A könyv egyik promóciós körútján ismerkedik meg Jennifer Anistonnal. Brandon Camp írta a forgatókönyvet, miután a John Doe sorozat 21 részét, illetve a Kevin Costner főszereplésével forgatott Szitakötő misztikus thrillert is papírra vetette. Talán nem neki kellett volna rendezni is: már most 5,4-en áll az IMDb-n, a kritikusok sem voltak elalélva tőle, ráadásul egy pert is a nyakába kapott. A Greg Crowder-Tony Freitas duó a bíróságon 100 millió dollárt követelt, mert ugyanezt a tervet ők is leadták. A produkció eddig közel 27 milliót kaszált világszerte. A Sunday Times szerint a két főszereplő kábultan adta elő szerepét, az érzelmeket Michael Sheenre és papagájára hagyták. Az Observerben azt írták, hogy Derült égből szerelem túl szentimentális és ciki.

Everybody's Fine

December 18-án mutatták be Amerikában az újabb "a karácsony egyesíti a családokat" sztorit, de a Karácsonyi történettel ellentétben ezt nem szerették a kritikusok. Volt, aki 2 csillagot adott rá a négyből, mert - mint írta - a zord, depresszív és nyomasztó produkciót csak Robert De Niro játéka menti. A 21 millióba került film hidegen hagyta a nézőket, eddig csak 8 millió dollár folyt a kasszákba. Giuseppe Tornatore 1990-ben bemutatott moziját Kirk Jones forgatta újra. De Niro felesége halála után karácsonykor rájön arra, hogy a családot az asszony tartotta össze, így felkeresi a gyerekeit. Kirk Jones 4 éve jelentkezett utoljára filmmel. Sam Rockwell, Kate Beckinsale, Drew Barrymore szerepel is a gárdában. Február 18-án látjuk itthon. De Niro már az Apádra ütök 3-ra készül.

Nine

December 18-ától már fut ez a film is Amerikában, hozzánk csak február 4-én érkezik. "Tapintatlan, szemtelen, szexi, néha ízléstelen musical, ám az elejétől a végéig szórakoztató" - írja a Wall Street Journal a chicagós Rob Marshall rendezésében készült filmről. A szkriptet Michael Tolkin és a nemrégiben elhunyt Anthony Minghella írta Arthur Kopit könyve alapján, ebből készült már Tony-díjas színpadi adaptáció is. A produkcióban igazi sztárparádé gyülekezik Daniel Day-Lewis körül, aki egy magánéleti válságban szenvedő filmrendezőt alakít. Marion Cotillard a felesége, Penelope Cruz a szeretője, a múzsája és bizalmasa Nicole Kidman. Judi Dench a jelmeztervezője, Kate Hudson egy divatújságírót személyesít meg, az édesanyja pedig Sophia Loren. Az IFC szerint a film olyan kolosszális mellélövés, mint amiket a 60-as évek végén készítettek, amelyek után le is áldozott a műfajnak. Mindenesetre öt Golden-Globe díjra jelölték a produkciót, az IMDb-n 7,1-en áll, a Rottentomatoes-on pedig 46 százalékon.

The Imaginarium of Doctor Parnassus

December 25-én kerül mozikba limitált kópiával Amerikában, nálunk január 14-én mutatja be a Budapest Film a Terry Gilliam-filmet, aminek forgatása alatt hunyt el a főszereplő Heath Ledger. Nem sokkal később Johnny Depp, Jude Law és Colin Farrell ugrott be a helyére. Dr. Parnassus egyezséget köt az ördöggel, fiatalságot kér tőle, meg is kapja egy feltétellel, ha gyereke 16. születésnapján az ördög tulajdonába kerül. "Gilliam képes felszállni bármely vonatra és követni agyszüleményét, ám itt sajnos a mozdony egy idő után nem halad semerre" - írja a New Yorker. A film márciusban készült el, de csak lassan talált amerikai forgalmazót. A cannes-i fesztiválon vetítették először.