Auguszta
-7 °C
0 °C

David Bowie fia feltámasztotta a sci-fit

2010.01.01. 15:02
Az év utolsó premierhetében melegvígjátékkal vagy Jennifer Anistonnal heverhetjük ki a karácsony és szilveszter utáni isokkot. Ínyenceknek két agyondíjazott filmet, a Cannes-győztes román szociokomédiát és David Bowie fiának sci-fijét ajánlunk.

A legmelegebb nap

Ben és Andrew a főiskolán nagy haverok voltak, aztán szétváltak az útjaik. Ben megnősült és biztos állást szerzett, Andrew pedig bejárta a világot. Aztán újra találkoznak, és elhatározzák, hogy indulnak a helyi pornófilmfesztiválon. Két gond adódik csupán, az egyik, hogy Ben feleségének hogy adják ezt elő, illetve két hetero férfi egy pornóban hogy fér meg. A film a Sundance fesztiválról a zsűri különdíjával távozott. Lynn Sheltonnak ez az első mozija, amit itthon is bemutatnak, tavaly a My Effortless Brilliance drámát, előtte a What the Funny című vígjátékot készítette. A Daily Mirror szerint intelligens, visszafogott filmet láthatunk a férfiak szexualitásáról, de a vége leenged. A News of the World kritikusa azt írta, hogy eddig a romkom filmek után megszületett a homkom műfaj.

Hold

Klasszikus sci-fit nem nagyon láttunk idén a mozikban, a Star Trek és az Avatar is inkább fantasztikus volt, nem tudományos. Ezt az űrt töltötte be egy brit első filmes, Duncan Jones (David Bowie fia), aki Sam Rockwell főszereplésével forgatott high-tech kamaradrámát egy Holdon dolgozó űrhajós és a Kevin Spacey hangján társalgó szuperszámítógép, GERTY mindennapjairól. A végeredmény: 7 millió dollár bevétel, 11 fesztiváldíj, 8-as IMDb-átlag, 89 százalék a Rottentomatoeson, és rengeteg pozitív kritika: "Megtévesztően visszafogott, intelligens történet" (USA Today), "Egyszerre tudományos és fantasztikus, igazi anti-Transformers" (Minneapolis Star Tribune), "Sam Rockwell brilliáns magánelőadása" (Wall Street Journal), "A 2001, a Szárnyas fejvadász, és a többi CGI nélküli, régi vágású sci-fi méltó utódja" (New York Observer).

California Dreamin'

Íme egy Cannes-győztes román szociovígjáték, amit akár mi is leforgathattunk volna: egy okoskodó kaller a hivatalos okmányok hiánya miatt leállítja a koszovói háborúba robogó NATO-vonatot. A szupertitkos radart szállító Jones százados (Armand Assante) és szakasza napokig vesztegel az Isten háta mögötti faluban, miközben egyfolytában a Macskajajból meg az Üvegtigrisből szökött fura fazonok keresik fel őket, a szerelmes tinilányoktól kezdve a román-amerikai örök barátságról álmodozó polgármesteren át Elvis hasonmásáig. Cristian Nemescu filmje a 2007-es premier óta 9 díjat söpört be Cannestól Londonig. Az IMDb-n 8 pontot kapott, a Rottentomatoeson 87 százalékot, és még a New York Times is csupa jót írt róla: „Virtuóz és emberközeli komédia a kultúrák találkozásáról.”

Derült égből szerelem

Aaron Eckhart felesége meghal, a gyászáról könyvet ír, ami hatalmas siker lesz. A könyv egyik promóciós körútján ismerkedik meg Jennifer Anistonnal. Brandon Camp írta a forgatókönyvet, miután a John Doe sorozat 21 részét, illetve a Kevin Costner főszereplésével forgatott Szitakötő misztikus thrillert is papírra vetette. Talán nem neki kellett volna rendezni is: már most 5,4-en áll az IMDb-n, a kritikusok sem voltak elalélva tőle, ráadásul egy pert is a nyakába kapott. A Greg Crowder-Tony Freitas duó a bíróságon 100 millió dollárt követelt, mert ugyanezt a tervet ők is leadták. A produkció eddig közel 27 milliót kaszált világszerte. A Sunday Times szerint a két főszereplő kábultan adta elő szerepét, az érzelmeket Martin Sheenre és papagájára hagyták. Az Observerben azt írták, a Derült égből szerelem szentimentális és ciki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!