Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A cseh filmipar bekeményít

2010.01.04. 12:31
A magyar filmipar legnagyobb versenytársa, a cseh februártól pénzügyi ösztönző programot indít be

A filmipar fellendítésére pénzügyi ösztönző programot indít várhatóan februártól a cseh kormány, jelentette be a cseh kulturális minisztérium.

A környező országokhoz hasonlóan Csehországban is támogató programmal igyekeznek megállítani a filmipar hanyatlását. A minisztérium a trösztellenes hivatallal karöltve nyújtotta be a programot az Európai Bizottságnak jóváhagyásra.

A bizottság azt ellenőrzi, hogy a tervezet összhangban van-e azon európai jogszabályokkal, amelyek az üzleti szféra állami támogatására vonatkoznak.

A bizottság január első hetében foglalkozik a programmal, amelynek értelmében a befektetők a költségeik 20 százalékát igényelhetik vissza, ha teljesítik a megszabott feltételeket.

A jelentős kedvezménytől nemcsak a külföldi befektetések megélénkülését, hanem a hazai produkciók megszaporodását is várja a cseh kormány.

A kulturális minisztérium szerint a támogatások 1500 munkahelyet teremthetnek az operatőrök, vágók, jelmeztervezők számára. További 2500 munkahely jöhet létre a színészeknek és statisztáknak és közvetve több ezer állás nyílhat meg az építőipar, a vendéglátás és az ellátás területén.

Csehországban 2002 és 2008 között mélypontra süllyedt a külföldi produkciók gyártása. 2004-ben éves szinten csaknem felére esett vissza az országban elkészült összes produkció száma, amelyet főként az okozott, hogy 70 százalékkal kevesebb külföldi produkciót gyártottak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!