Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A cseh filmipar bekeményít

2010.01.04. 12:31
A magyar filmipar legnagyobb versenytársa, a cseh februártól pénzügyi ösztönző programot indít be

A filmipar fellendítésére pénzügyi ösztönző programot indít várhatóan februártól a cseh kormány, jelentette be a cseh kulturális minisztérium.

A környező országokhoz hasonlóan Csehországban is támogató programmal igyekeznek megállítani a filmipar hanyatlását. A minisztérium a trösztellenes hivatallal karöltve nyújtotta be a programot az Európai Bizottságnak jóváhagyásra.

A bizottság azt ellenőrzi, hogy a tervezet összhangban van-e azon európai jogszabályokkal, amelyek az üzleti szféra állami támogatására vonatkoznak.

A bizottság január első hetében foglalkozik a programmal, amelynek értelmében a befektetők a költségeik 20 százalékát igényelhetik vissza, ha teljesítik a megszabott feltételeket.

A jelentős kedvezménytől nemcsak a külföldi befektetések megélénkülését, hanem a hazai produkciók megszaporodását is várja a cseh kormány.

A kulturális minisztérium szerint a támogatások 1500 munkahelyet teremthetnek az operatőrök, vágók, jelmeztervezők számára. További 2500 munkahely jöhet létre a színészeknek és statisztáknak és közvetve több ezer állás nyílhat meg az építőipar, a vendéglátás és az ellátás területén.

Csehországban 2002 és 2008 között mélypontra süllyedt a külföldi produkciók gyártása. 2004-ben éves szinten csaknem felére esett vissza az országban elkészült összes produkció száma, amelyet főként az okozott, hogy 70 százalékkal kevesebb külföldi produkciót gyártottak.