Móric
9 °C
15 °C

Az amerikaiak többet költöttek mozijegyre, mint DVD-re

2010.01.05. 10:14 Módosítva: 2010.01.05. 10:25
2002 először költöttek többet mozijegyre, mint DVD-vásárlásra az Egyesült Államokban. A trend a nagy költségvetésű tömegfilmek terjedése, és a 3D-technológia felfutásának köszönhető.

Az amerikaiak 2002 óta tavaly először költöttek többet mozira, mint DVD-vásárlásra. A The Wall Street Journal szerint megváltozott a "szórakoztatóipari termékek fogyasztásának" módja.

Az Egyesült Államokban 2009-ben 10,4 milliárd dollárért vásároltak mozijegyet, ez 10 százalékkal haladja meg az előző évi adatot. A DVD-eladásokból származó bevétel viszont 13 százalékkal 8,73 milliárd dollárra csökkent.

A szórakoztatóipari fogyasztói szokások alakulása nem kedvez a filmstúdióknak. A DVD-forgalmazásból eredő egyre csökkenő haszonnal mind kevésbé tudják ellensúlyozni a gigantikus gyártási költségeket, a mozis bevételeket pedig meg kell osztaniuk a filmszínházakkal.

Ez a módosulás máris átalakította a hollywoodi filmipart, amelynek moguljai a nagy tömegek által fogyasztható, kasszasikereket jelentő filmek készítését részesítik előnyben az olcsóbb, de kisebb bevétellel kecsegtető alkotásokkal szemben. Lehetőség szerint olyan filmeket gyártanak, amelyek a mozirajongók széles táborát vonzzák, ilyen volt tavaly a Transformers: A bukottak bosszúja, a Harry Potter és a Félvér herceg vagy a Fel! című animációs film.

A filmstúdiók számára nemrég még hatalmas bevételeket jelentett, hogy a fogyasztók elkezdték DVD-könyvtáraikat felépíteni. Ez a trend azonban a különleges ajánlatok, például a digitális kézbesítés ellenére mára alapvetően megfordult, a DVD-forgalmazás bevételei feltartóztathatatlanul esnek. Sok fogyasztó a DVD-vásárlásról átállt a kölcsönzésre, ez utóbbi viszont kisebb profitot nyújt a stúdióknak.

A mozizás új távlatát adják az Avatarhoz hasonló 3D technikával készült filmek, amelyek - bár 2-5 dollárral drágábbak a belépők, mint a hagyományos filmekre - a rajongók újabb tömegeit csábítják.

Amerikában tavaly mozijegyekre, DVD-eladásra és kölcsönzésre, továbbá Blue-ray lemezekre, kábeltévés és egyéb mozicsatorna-előfizetésekre összesen 28,38 milliárd dollárt költöttek az egész estés mozifilmek fogyasztói.