Sherlock Holmes a folytatásban nem meleg

2010.01.07. 12:27
Az év második premierhetében Guy Ritchie fülledt Sherlock Holmes-filmjével heverhetjük ki végleg a szilveszter utáni sokkot. Ínyenceknek emellett három fesztiváljelölt filmet is ajánlunk, az egyik a futballzseni Eric Cantona kérésére és főszereplésével készült.

Sherlock Holmes

Arthur Conan Doyle klasszikus karaktere az öklét is beveti ezúttal a siker érdekében. Watsonnal kemény feladatot kapnak, egy összeesküvést, Lord Blackwood ördögi tervét kell leleplezniük, amely a Brit Birodalom végét jelentené. Guy Ritchie, a Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacső, a Spíler rendezője készítette a filmet és pályafutása legnagyobb sikerét könyvelhette el a kasszáknál. A Shadows on the Wall kritikusa szerint kiváló az összhang Jude Law és Robert Downey Jr. között, és ezért már megéri megnézni a filmet. Rachel McAdamsről a Daily Mail azt írja, hogy elég rosszul adja elő a femme fatale-t, fel se tűnne, ha kivágnák a filmből. Joel Silver már a bemutató előtt hangoztatta, hogy trilógiát szeretnének készíteni, ugyanakkor Andrea Plunket, Doyle jogainak örököse leszögezte, hogy a folytatásban az alkotók Holmesból és Watsonból nem csinálhatnak homoszexuálist. "A könyvek szellemisége nem ezt sugallja" - nyilatkozta.

Barátom, Eric

A művészfilmes Ken Loachnak ez az első közönségbarátabb filmje, a vidám drámát a britek kedvenc francia focistája, Eric Cantona kérésére készítette. A történet főhőse az 50 éves focirajongó Eric Bishop (Steve Evets) elvált postai alkalmazott. Volt feleségével nem tartja a kapcsolatot, de mikor lánya megkéri, hogy vigyázzon nemrég született unokájára, a volt feleség is feltűnik a képben. A férfi úgy érzi, ekkora zűrben csak Eric Cantona segíthet. A produkciót három díjra is jelölték, idén esélyes volt Cannes-ban az Arany Pálmára, a British Independent Film Awards-on a legjobb mellékszereplő (John Henshaw) kategóriában, illetve a Európa Filmdíjon a főszereplőt jelölték. Cantona a Manchester Unitedben is focizott a kilencvenes években, visszavonulása után más filmben is szerepelt, például az Elizabethben. A Barátom, Eric 7,4-en áll az imdb-n, a Rotten Tomatoes oldalán pedig 88 százalék az átlaga. A kritikusokat meghatotta a mozi: a Daily Express-es a hangulatát felemelőnek nevezte. A Little White Lies írója szerint a film előnye, hogy az alkotók szívvel-lélekkel készítették, és hogy megtalálható benne a jó humor, meg a kiszámíthatatlan befejezés is.

Woodstock a kertemben

Az Oscar-díjas Ang Lee (Túl a barátságon) készítette a zenés-vígjátékot, a produkció Elliot Tiber önéletrajzi könyvén alapul. 1969-ben Elliot Greenwich a New York közelében lévő Catskillben próbál szüleinek segíteni a családi motelben, amire egy banknak fáj a foga. Megtudja, hogy a város szomszédja nem engedélyezett egy fesztivált, ezért szól a szervezőknek, hogy a moteljüket nyugodtan használhatják és a közeli 600 hektáros területet ajánlja a célokra. Rövid időn belül másfél millió ember érkezik Woodstockba. A filmben Demetri Martin formálja meg Elliotot, a Még egy kis pánikban és A meztelen dobosban láthattuk mellékszereplőként. Idén Arany Pálmára jelölték a filmet Cannes-ban. Az imdb-n csupán 6,9 az átlaga, a kritikusok több, mint felének nem tetszett. A Sun Online azt írja, ha a film egy kísérlet volt a rendező részéről, hogy miképp áll helyt a vígjátékok terén, akkor láthatja, hogy jobb lenne, ha inkább fajsúlyos drámákat készítene. A KPBS kritikájában megemlíti, hogy a rendező annyi klisét és sztereotípiát mutat be, hogy tuti, hogy életében nem találkozott még zsidóval, homoszexuálissal, hippivel vagy vietnámi veteránnal.

Adás

Ebben a magyar sci-fi drámában olyan világot mutatnak be nekünk, ahol a monitorok és a televíziók nem működnek, az embereken pedig elvonás tünetei jelentkeznek meg a pánik. Néhány hónappal később azonban az emberek új lehetőségeket, alternatívákat keresnek. A történet három fiútestvért állít a középpontba, akik megpróbálnak túllépni azon, hogy a monitorokon nem jelenik meg semmi. Vranik Roland rendezte a filmet, tőle 2004-ben láthattuk a Fekete kefét, amely a Magyar Filmhéten három díjat kapott. Terhes Sándor és Kerekes Éva a produkció egyik főszereplői, ők a tavalyi év kellemes meglepetésében, A nyomozóban játszottak. Wéber Kata (Lora), Rátóti Zoltán (Pinprick) és Hajduk Károly (Fekete kefe) szintén feltűnik.