Vádindítvány a macskagyilkos rendező ellen

2010.01.13. 14:35 Módosítva: 2010.01.13. 15:42
Pótmagánvád-indítványt nyújtott be a Fehérkereszt Állatvédő Liga Toepler Zoltán rendező ellen, aki kisfilmjében vízbe fojtott egy kismacskát. Felfüggesztett szabadságvesztést kérnek.

A 2007-es 38. Magyar Filmszemlén a kísérleti kisjátékfilmek versenyében különdíjat kapott Álszent című alkotásban hosszú percekig mutatják, ahogy vízbe fojtanak egy macskát. A jelenet nem trükkfelvétel volt, a macska tényleg hosszú kínszenvedések után fulladt meg.

Feljelentés

2006-ban feljelentést tettek állatkínzás vétsége miatt a rendezővel szemben, majd a Fővárosi Főügyészség nyomozást megszüntető határozata ellen panasszal 2007 év elején.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke, Szilágyi István panaszukat azzal indokolta, hogy a bizonyíték hiányában megszüntetett eljárásban a nyomozó hatóság több, általuk egyértelműnek tekintett bizonyítékot nem vett figyelembe, illetve nem megfelelően értékelt, így például Toepler Zoltánnak a Tv2 Napló című műsorában, ország-világ előtt tett beismerését.

Az Alapítvány jogi képviselője, dr. Deczki László ügyvéd a mostani vádindítványban Toepler Zoltán rendező ellen szabadságvesztés büntetését, és annak felfüggesztését kéri a bíróságtól.