Dobó Kata monokróm thrillerben kokózik

2010.01.14. 17:06
A Dobó–Kern páros gyilkos zsaruthrillere mellett Mundruczó diliházi színházperformanszát, Heath Ledger utolsó filmjét, egy űrlényes animációt és Hugh Grant legrosszabb romantikus vígjátékát nézhetjük meg a héten a magyar mozikban. Premierek.

Halálkeringő

Köves Krisztián Károly eddig csak videoklipeket és két rövidfilmet forgatott (a Tóbi egy kiskutya szemszögéből lett felvéve), tavaly meg összehozta ezt a monokróm, fehér-szürkés thrillert, a Halálkeringőt, a Fűrész vágásait és zenéjét idéző trailerrel. "Dobó Katának nagyon jól áll a kokós ribanc szerepe. Meg a rövid haj is – mondta Sixx a sajtóvetítés után. – Kern pedig szar szöveget kapott, de a szerepet csuklóból lehozta." A kokainnal, whiskyvel, pisztollyal és konyhakéssel súlyosbított történet főszereplője a szerelmi háromszögben vergődő rendőrnő (Dobó Kata) és a szintén zsaru apa (Kern). A forgatókönyvíró, Szabó István korábban balett-táncos volt, ez az első filmje, talán ezért annyira lelkes, hogy blogot is vezet a forgatásról meg a film utóéletéről, és válaszolgat is a youtube-ra kirakott trailer alatt a nézők kérdésire.

Doctor Parnassus és a képzelet birodalma

Amerikában már karácsonykor mozikba került, nálunk most mutatja be a Budapestfilm azt a Terry Gilliam-filmet, aminek forgatása alatt hunyt el a főszereplő Heath Ledger. Nem sokkal később Johnny Depp, Jude Law és Colin Farrell ugrott be a helyére. Dr. Parnassus egyezséget köt az ördöggel, fiatalságot kér tőle, meg is kapja egy feltétellel, ha gyereke 16. születésnapján az ördög tulajdonába kerül. A 30 millió dollárból forgatott film csak lassan talált amerikai forgalmazót, pedig már a májusi  cannes-i fesztiválon is vetítették. Jelenleg 15 milliós bevételnél tart, 7,4 ponton áll az IMDb-n, a Rottentomatoeson pedig 66 százalékon. A New Yorker szerint Gilliam "képes felszállni bármely vonatra, és követni agyszüleményét, ám itt sajnos a mozdony egy idő után nem halad semerre".

Hova lettek Morganék?

Marc Lawrence a Két hét múlva örökké és a Zene és szöveg után újabb romantikus vígjátékot forgatott Hugh Granttel, csak most Sandra Bullock helyett Sarah Jessica Parkert rakta mellé. Az 58 millió dollárból forgatott válóper előtti békülős sztori még a karácsonyi szeretetdömping alatt is csak 28,6 millió dollárt tudott összekaparni, 2,8 pontot adtak rá a nézők az IMDb-n, a kritikusok meg 13 százalékot a Rottentomatoeson. A "Hogy hova lettek Morganék? Ne akard tudni!" poént pedig minden második kritikus elsütötte az Associated Prestől a Philadelphia Inquirerig.

A Nibelung-lakópark

Mundruczó Kornél a Delta csöndes melankóliája után pörgős, szürreális filmmel, "a magyar Dogville-lel" jelentkezett. Térey János költő és műfordító színdarabját az Országos Pszichiátriai Intézetben, a hírhedt Lipóton vette fel Mundruczó és a Krétakör csapata. Történetről nem nagyon lehet beszélni, a film félig színészi improvizálás és operatőri játék az extrém helyszínnel, de elvileg ez a Wagner-féle Nibelung operának a filléres, Magyarországra optimalizált verziója. A Nibelung-lakóparkot Pesten a Kino és a Művész vetíti, 9 vidéki nagyváros artmozijába az e-cinema rendszeren keresztül jut el. Mundruczó következő filmje nagy költségvetésű kosztümös film lesz Leonardo da Vinciről.

51-es bolygó

Az Ilion Animation és a spanyol Antena 3 Films 70 milliós költségvetésből hozott össze egy fordított ET-történetet, a 2001-es Shrek grafikai színvonalán. A forgatókönyvet szintén a Shrek-trilógia forgatókönyvírója, Joe Stillman szállította, de nem erőltette meg magát túlságosan: Chuck kapitány, a NASA űrhajósa (akinek az eredeti változatban Dwayne The "Rock" Johnson kölcsönözte a hangját) sikeresen földet ér egy idegen bolygón, örökre megváltoztatva ezzel a vidáman grillezgető kertvárosi űrlények életét. Az 51-es bolygó eddig csak 39,6 millió dollárt szedett össze, 6,1 pontot kapott az IMDb-n, 23 százalékot a Rottentomatoeson. "A forgatókönyv tele van utalásokkal a klasszikus scifikre, de ez a gyerekeknek sajna unalmas" - írta a Chicago Reader, és a New York Post kritikusa is ezen akadt ki: "Ének az esőben kikacsintás? Hidegháborús paranoia? Kár volt előszedni ezt a forgatókönyvet az időkapszulából.