Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Betiltották a kétdimenziós Avatart Kínában

2010.01.19. 14:26
A kínai cenzúra a 3d-s mozikba száműzte az Avatart, mivel az illetékesek attól tartanak, hogy a film története zavargásokra ösztönözheti a lakosságot.

A Kína-szerte január eleje óta játszott film iránt akkora érdeklődés mutatkozott, hogy elemzők szerint könnyen túlléphette volna a bevételi rekordnak számító 500 millió jüant. A hét végén két Arany Glóbusz-díjat nyert szuperprodukció forgalmazását hagyományos és 3D-s verzióban is megkezdték, ám az ország mozijainak csak tíz százaléka alkalmas 3D-s vetítésre.

Egy hongkongi napilap, az Apple Daily azonban arról számolt be, hogy a Kínai Film Csoport, a külföldi filmek kizárólagos kínai forgalmazója arra utasította az ország mozijait, az Avatart csak a 3D-ben vetítő filmszínházban játsszák, a 2D-ben vetítő mozikban pedig egy Konfuciusz életéről szóló új hazafias filmet mutassanak be helyette - számolt be kedden a telegraph.co.uk.

A lépés egyik oka, hogy az illetékesek attól féltek, a hollywoodi film túl sok bevételt vesz el a hazai produkcióktól, másrészt a hatóságokat az is aggasztotta, hogy a film olyan párhuzamokat vetett fel, amelyek zavargásokhoz vezethetnek - írta a lap.

Az Avatar a Pandora bolygón játszódik, ahol az emberek el akarják űzni a bennszülött lakosságot, a na,vikat, hogy kitermelhessék az ősi lakóhelyük alatt húzódó páratlanul értékes ásványi kincseket. A hongkongi újság szerint a film sztorija az erőszakos kitelepítésekre emlékeztetheti a kínaiakat, és hasonló ellenállást válthat ki az érintettekből.

A kézenfekvő párhuzamokra kínai bloggerek és újságírók is rámutattak. Az Apple Daily úgy értékelte, hogy az Avatart nyilvánvalóan politikai okokból cenzúrázta a Kínai Kommunista Párt Propaganda Bizottsága.