A görcs elmúlt, leráztam a félelmeimet

2010.01.19. 14:42
Dobó Kata Amerikában megismerte önmagát és félelmeit, miközben három mondatért is megharcolt Hollywoodban. A Halálkeringőben Kern András mellett bizonyítja, hogy nem lébecolt kint, hanem tanult. Nem mindig jó, ha valóra válik egy álom.

Mit szól az indító nézettséghez? Csak 2477-en látták a hétvégén.

Tudtuk, hogy kockázatos dolog nem vígjátékot, hanem sötétebb hangulatú, a hazai gyártásban ritka műfajú filmet csinálni, de vállaltuk.

Kiknek ajánlja, hogy nézzék meg a filmet?

Azoknak, akik le tudják vetkőzni az előítéleteiket, és nyitottak az
újdonságra.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Tizenhárom év telt el A miniszter félrelép óta, és most először mutatta meg, hogy színészként mikre képes. Ehhez kellett, hogy drogos, terhes, nehéz életű nőt faragjanak önből?

Biztos használt, hogy meg kellett válnom attól az imidzstől, ami kialakult rólam. A külsővel élni kell, az meg az én bajom, hogy nem változtattam ezen korábban,. Egy csomó görcs lehullott azáltal, hogy nem kellett a dívavonalat erősíteni. Megszerettem ezt a karaktert. Szükségem volt már egy ilyenre, és nagy adag bátorságot és önbizalmat nyertem vele. A rendező bízott bennem, amikor kiválasztott. Határozottan tudta, hogy mit akar a karakterrel elmondani. Úgy látszik, nekem erős, ízléses rendezői irányítás kell.

Megtanult pisztolyt szétszedni és összerakni, verekednie kellett. Ez volt eddig a legösszetettebb szerepe, még a térdszalagja is bánta.

Profi szakemberek tanítottak fegyverhasználatra, többek között arra, hogyan kell nagyon gyorsan összeszerelni egy pisztolyt. Két-három pisztolyfélével gyakoroltam, de fontos volt, hogy jól álljon a kezemben. A filmben azt a jelenetet én magam csináltam, és erre büszke vagyok. A verekedéseket is nekünk, színészeknek kellett csinálnunk, kaszkadőr nélkül, de a jelenetek betanulásában Gellén Kata kaszkadőr segített. Már a forgatás előtt is volt alkalmunk Mészáros Bélával gyakorolni a Kata által koreografált verekedést, de sajnos így sem tudtuk kikerülni azt az apró kis balesetet. Egy rossz rúgás következtében részleges térdszalag-szakadást szenvedtem. Tűpontossággal megszerkesztett feladatsor volt, egy pillanatra kihagytam, elkapott a színészi hév, nem húztam el a lábam, Mészáros Béla megrúgott, és elszakadt.

Évekig csak azt lehetett látni, hogy a híres amerikai-magyar producerrel, Andy Vajnával közlekedik a világban. Kialakult egy kép, hogy mindenhova benyomja önt, a Rollerball-tól az Elemi ösztön 2-n át a 15 perc hírnévig, a Szabadság, szerelemig. Mi az, amit ön ért el, mi az, amit nem?

Csak én tudom, mit értem el. Az összes felsorolt filmbe válogatás útján kerültem be, mindenért megdolgoztam, még ha csak három mondat is volt a szerep, mint a 15 perc hírnévben. Az embereknek fogalmuk sincs, hogy működik kint a szakma. Tudom, mit tettem le az asztalra, mikor voltam rossz, mit hibáztam. Szeretnék már ezen az egészen túllépni.

Hol hibázott?

Majd egyszer egy memoárban megírom. Sokszor úgy tűnik, életed legjobb döntését hozod meg, és csak később derül ki, hogy valójában nem így történt. Amikor padlón vagy, az persze nagyon nehéz, de abból is rengeteget lehet tanulni.

Néhány évre eltűnt. Akkor is padlón volt?

Nekem fontos a folyamatos munka, attól érzem egésznek magam. Ha sokat dolgozol, kevésbé érdekelnek a megjegyzések. Azokkal csak akkor van időd törődni, ha kevesebb feladat kerül az utadba. Los Angeles a tanulás időszaka volt. Egyébként az, hogy az ember nincs mindig reflektorfényben, nem azt jelenti, hogy nem dolgozik, és azt sem, hogy padlón van.

05

Sokat elégedetlenkedik?

Egyre kevésbé, mert úgy érzem, jó úton vagyok. Voltak időszakaim az életemben, amikor el voltam veszve, nem voltak álmaim, amik meg voltak, azok nem voltak reálisak. De vigyázz, hogy mit kívánsz, mert beteljesül. Voltam ilyen helyzetben néhányszor.

Mit tanult meg Hollywoodban, amit itthon nem lehetett?

Olyan tanárokkal találkoztam kint, akik rávilágítottak arra, hogy az én személyes gátjaim az életben a színpadon is gátak lesznek, tehát ezeket meg kell értenem és fel kell oldanom. Amíg nem tudom, hogy ki vagyok, addig nem tudok mindent kihozni magamból. Azt is megtanultam, hogy a tehetség önmagában nem elég. Az is kell, hogy abból, ami van, ki tudjuk hozni a maximumot. Felelősséggel tartozol a tehetségedért. Nem ülhetsz széttárt karokkal, hogy hol vannak a rendezők, miért nem kellek nekik. Nem élhetsz önpusztító életet, nem okolhatsz másokat az esetleges sikertelenségeidért. El kell döntened, mennyire veszed komolyan a szakmádat.

Nem szégyellem, hogy jártam terápiára is, szükségem volt profi, külső segítségre, hogy megismerjem önmagam, a gátjaimat, azt, hogy miből táplálkozott az a hihetetlen önbizalomhiány, amiben sokáig éltem. Nem lehet bizonytalanul megkapni egy szerepet, a rendezőket inspirálja az erős egyéniség.

04

1997-ben A miniszter félrelépben nyújtott meggyőző, törülközős alakításával berobbant. Hosszabb évekre eltűnt, majd a jött a Csak szex, a Szabadság, szerelem és most a Halálkeringő. A kettő között mi történt? Korán jött a siker az életében?

23 évesen halvány gőzöm nem volt arról, mi történik azzal, ha ebbe a folyóba belelépek. Magyar filmet még nem tálaltak így előtte. Ugyanakkor meg nagyon jó dolog is volt, ami velem történt. Persze jött az időszak, amikor úgy éreztem, mintha kirántanák alólam a szőnyeget, úgy éreztem, mindenki bánt. Talán az volt a baj, hogy innen nézve az életem problémamentesnek, csillogónak és ragyogónak tűnt, és mindenki hajlamos azt hinni, hogy nekem semmi gondom nem lehet. Sajnálom, hogy emögé nem akarnak látni. Nem akarok már mindenáron mindenkinek bizonyítani. Nem szabad görcsölni. Én sokáig azt csináltam, de ez elmúlt, mert leráztam a félelmeimet. A befektetett munkának meglesz az eredménye. Szeretnék több lehetőséget kapni olyan produkciókban, ami kevésbé mainstream. Szeretnék kopasz lenni, szeretnék meghízni, őrületesen jó felszabadulni egy karakterben!.

A producerrel történt szakítása után nem akart kint maradni Hollywoodban?

Volt egy elképzelésem a jövőmről, amihez csak meg kellett teremteni a lehetőséget. Egy jó kis lakást szerettem volna, amit a saját keresetemből tartok fent, abból, amit szeretek csinálni. Jól vagyok, mert így élek. Remek színdarabokban játszom, színészileg olyan lehetőségeket kapok, amikben kamatoztathatom az eddig megszerzett tudásomat. Nem lehet két lovat egy fenékkel megülni. Ahhoz, hogy kinti munkák elérjenek, napi szinten válogatásokra kellene járnom. Valljuk be, azt innen elég nehéz. Amikor a döntést meghoztam, hogy hazajövök, ez benne volt a pakliban. Minden döntésünknek következményei vannak. Az idő majd eldönti, ez hasznomra vált-e.